Propunerea presupune pedepse mai mari pentru trafic de droguri, consum, dar și pentru tolerarea consumului ilicit, de exemplu, prin punerea la dispoziție a unei locuințe sau tolerarea consumului într-un anumit loc.

Pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani pentru consum de droguri

Traficanţii de droguri sau cei care pun la dispoziţie locuri amenajate în scop de consum riscă pedepse cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

Proiectul mai prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de rise pentru consum propriu, fără drept”.

Citeste si: De nedescris: Un bărbat droga adolescente și le filma în timp ce întreținea cu ele relații sexuale

Ar urma să dispară amenda penală pentru consumatori, dacă sunt prinși cu o cantitate mică și să fie înlocuită direct cu închisoarea. Orice persoană prinsă cu orice cantitate de substanță încadrată ca drog de risc, precum canabisul, ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Accident rutier cu trei mașini implicate, pe A2. Se circulă în coloană

În acest moment, cultivarea, producerea, prepararea, deținerea sau cumpărarea de droguri de risc pentru consum propriu sunt pedepsite cu închisoare între 3 luni și doi ani sau cu amendă penală. 

Colegiul Medicilor susține că măsura este ineficientă

Colegiul Medicilor susține că o astfel de măsură este ineficientă în lipsa programelor pentru tratarea dependenței.

Aceștia se alătură demersului Asociației Române de Psihiatrie și Psihologie împotriva creșterii pedepselor pentru consumul de droguri.

Citeste si: Accident rutier cu trei mașini implicate, pe A2. Se circulă în coloană

”Solicităm instituțiilor statului să modifice cu celeritate abordarea actuală desuetă și retrogradă, în care consumatorii de droguri sunt văzuți strict ca infractori și ”vânați” pentru a fi trimiși după gratii, astfel încât să poată fi tratați ca pacienți ai sistemului de sănătate din România, cu drepturi și servicii conforme nevoilor acestora, în consonanță cu abordarea actuală europeană”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Asociația Română de Psihiatrie și Psihologie.

Citeste si: O cultură de canabis întinsă pe șase hectare a fost descoperită în Bihor

Proiectul a trecut de Senat și este înregistrat la Camera Deputaților, for decizional, pentru dezbatere.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si