Comisia de buget: noul indice ROBOR, aplicat și creditelor în derulare

Comisia de buget-finanţe a Senatului a întocmit, marţi, un aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea OUG de modificare a ROBOR.

Author: E. V. marți 16 aprilie 2019 , 14:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Comisia a transmis, însă, un amendament care prevede ca noul indice stabilit de Ministerul Finanţelor să se aplice şi creditelor în derulare.

Potrivit amendamentului propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir, noul indice în baza căruia se calculează ratele românilor se va aplcia şi ratelor în derulare.

„Modificările privesc faprtul că indicele ROBOR, indicele în baza căruia se calculează ratele românilor care au credite în lei, noul indice pe care l-a stabilit Ministerul de Finanţe, acela bazat pe tranzacţii, se va aplica şi creditelor în derulare. Până acum ratele românilor erau calculate în funcţie de un indice ROBOR care se calcula în funcţie de cotaţiile de pe piaţă. Am constatat că acela este un indice incorent, calculat netransparent şi am ales ca noul indice, calculat pe baza de tranzacţii, fiind unul transparent, să se aplice şi creditelor în derulare, tocmai pentru a nu creea discriminare”, a declarat Daniel Zamfir, pentru MEDIAFAX.

Citeste si: Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau acasă''- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

El a adăugat că membrii comisiei au întocmit un aviz favorabil şi că proiectul de lege va merge direct în plenul Senatului. Iniţiatorul proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr.19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative este Guvernul României.

Propunerea legislativă va fi dezbătută şi votată în Senat, ca primă Cameră sesizată.

OUG 19/2019 a modificat modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, începând cu data de 2 mai 2019, prin introducerea unui nou indice, care se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum şi refinanţării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată. În plus, noul act normativ prevede că această modificare poate fi aplicată şi creditelor în derulare, dacă banca şi clientul ajung la o înţelegere în această privinţă- „cu acordul părţilor formalizat prin act adiţional la contractul de credit”.

În prezent, pentru creditele în lei se aplică marja băncii şi indicele ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si