Comisia de lucru a CNATDCU: Fostul ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, nu a plagiat

Ministrul Educatiei Nationale şi Cercetarii Ştiintifice, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, pentru News.ro, ca a fost anuntat in legatura cu decizia comisiei de lucru a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit ca Petre Toba nu a plagiat, concluzia urmand sa fie transmisa, intr-un raport, Consiliului General al CNATDCU, care va lua o hotarare privind pastrarea sau retragerea titlului de doctor.

vineri 02 septembrie 2016 , 14:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, pentru News.ro, ca a fost anuntat in legatura cu finalizarea raportului comisiei de lucru a CNATDCU, care a stabilit ca Petre Toba nu a plagiat in lucrarea de doctorat şi a recomandat Consiliului General sa nu ii retraga titlul de doctor.

Dumitru a precizat ca decizia comisiei de lucru nu este definitiva, Consiliul General al CNTADCU urmand sa se pronunte asupra recomandarii comisiei.

Comisia de lucru a CNATDCU a finalizat raportul in cazul tezei de doctorat "Politia Romana - Forta de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", sustinuta de Petre Toba in 2011, la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”.

Concluziile raportului sunt ca ministrul demisionar de Interne nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, comisia de lucru a CNATDCU propunand ca acestuia sa nu ii fie retras titlul de doctor.

Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a precizat, in 22 august, pentru News.ro, ca in Comisia de ştiinte militare, informatii şi ordine publica, ce analizeaza sesizarea in cazul tezei de doctorat a lui Petre Toba, sunt noi experti, dupa ce membrii care erau desemnati in aceasta comisie s-au declarat in incompatibilitate sau in conflict de interese.

Viorel Barbu a mai spus, pentru News.ro, ca membrii comisiei de lucru vor avea in vedere şi raportul primit de la Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”, unde Petre Toba şi-a sustinut lucrarea de doctorat, dar a precizat ca acesta are doar rol consultativ.

“Comisia de lucru care analizeaza acuzatia de plagiat trebuie sa aiba in fata şi acest raport inaintat de Comisia de Etica a Universitatii Nationale de Aparare, dar ceea ce conteaza este rezultatul comisiei de analiza a CNATDCU, care se va pronunta daca lucrarea este sau nu plagiata”, a subliniat Barbu.

Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” a trimis in 9 iunie, la solicitarea Ministerului Educatiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Petre Toba, aratand ca, dupa analizarea lucrarii, concluzia a fost ca cercetarea ştiintifica a acestuia “a fost utila”, intrucat “a cautat sa identifice modalitatile de actiune in domeniul cooperarii politieneşti internationale”. Comisia de Etica a Universitatii “Carol I” a propus mentinerea titlului de doctor acordat in 2011 lui Petre Toba.

Jurnalista Emilia Şercan a scris, in noiembrie 2015, ca peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Toba a obtinut titlul de doctor in Ştiinte Militare şi Informatii sunt copiate ad litteram din lucrari de specialitate sau din referate postate pe internet, fara utilizarea ghilimelelor şi fara a respecta normele nationale şi internationale de citare in opere ştiintifice.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a sustinut teza de doctorat in 2011, la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”. Lucrarea are titlul “Politia Romana - forta de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale”, iar pe coperta tezei este scris anul 2010, deşi ea a fost sustinuta pe 15 februarie 2011. Coordonator de doctorat i-a fost chestorul general de Politie (r) Anghel Andreescu.

Petre Toba declara, in iunie, ca aşteapta fara emotii decizia CNATDCU in cazul lucrarii sale de doctorat, asupra cireia planeazi suspiciuni de plagiat.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si