Sărbătoarea Crăciunului şi utilizarea denumirilor şi simbolurilor creştine fac parte din patrimoniul european şi Comisia Europeană nu interzice şi nu descurajează utilizarea cuvântului "Crăciun", informează miercuri executivul comunitar într-un comunicat de presă.

Citeste si: Postul Crăciunului, greu de ținut

Ghidul de 30 de pagini, care conține instrucțiuni despre folosirea unui limbaj neutru din perspectiva genului și care să se conformeze cerințelor comunității LGBTQ+ în cadrul Comisiei, a fost introdus de către comisarul pentru egalitate Helena Dalli în luna octombrie.

Documentul Comisiei Europene a fost retras

Comisia Europeană precizează că documentul intern scurs în presă şi care conţinea o recomandare criticată a fost retras.

"Iniţiativa mea de a elabora orientări ca document intern de comunicare pentru personalul Comisiei în exercitarea atribuţiilor sale a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene şi să prezinte caracterul incluziv al Comisiei Europene în ceea ce priveşte toate categoriile sociale şi convingerile cetăţenilor europeni", a declarat comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Comisia Europeană solicită statelor UE să fie pregătite pentru introducerea unor noi restricții de călătorie din cauza variantei Omicron

"Nu este un document dezvoltat îndeajuns"

Documentul Comisiei Europene a fost criticat pentru că prin utilizarea sa s-ar fi încercat anularea sărbătorii de Crăciun și lansarea unui atac împotriva „bunului simț”.

"Versiunea publicată a orientărilor nu serveşte în mod adecvat acestui scop.

Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns şi nu îndeplineşte toate standardele de calitate ale Comisiei", a adăugat înaltul oficial comunitar.

Helana Dalii a mai precizat că "în mod evident, redactarea acestor orientări necesită mai multe eforturi. Prin urmare, acestea vor fi retrase şi vom continua să lucrăm la acest document".

Citeste si: S-a deschis Târgul de Crăciun din Brașov

Ce recomandări făcea Comisia Europeană cu privire la Crăciun

În ghid li se cerea oficialilor Comisiei Europene să „nu se adreseze niciodată audienței cu 'doamnelor și domnilor', ci să folosească expresii precum 'dragi colegi'”. Staff-ul Comisiei era îndemnat să evite termeni precum „domnișoară” și „doamnă”, cu excepția cazului în care preferințele persoanei adresate sunt dezvăluite în mod explicit. Altfel, trebuie să folosească apelativul din limba engleză „Ms universally”.

Cea mai controversată parte a ghidului era „să evite presupoziția că toată lumea e creștin”.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

„Nu toată lumea serbează Crăciunul și nu toți creștinii serbează Crăciunul în aceeași zi”, se spunea în document. Angajații Comisiei trebuiau să înlocuiască propoziții precum „perioada de Crăciun poate fi foarte stresantă” cu „perioada de Sărbători poate fi foarte stresantă”.

Recomandările nu au fost primite cu brațele deschise de toată lumea. Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului și unul dintre cei mai importanți oficiali ai Sfântului Scaun, a declarat pentru Vatican News: „Bineînțeles, știm că Europa îi datorează existența și identitatea multor contribuabili, însă nu putem uita că unul din principalii contribuabili, dacă nu cel mai important, este Creștinismul.”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si