Comisia juridica a Senatului a adoptat raport pozitiv pentru proiectul legii de aprobare a OUG 14/2017

Senatorii din comisia juridica au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogata controversata OUG 13/2017 si au admis doua amendamente formulate de USR prin care au fost puse in acord doua articole din OUG 14 cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR).

Author: V.P. Webeditor: A.C. luni 13 februarie 2017 , 21:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Raportul favorabil a fost dat cu unanimitate de voturi, toti membrii comisiei juridice fiind de acord cu adoptarea OUG 14. Comisia juridica a adoptat si doua dintre amendamentele depuse de USR pentru a armoniza Codurile penale cu deciziile Curtii Constitutionale.

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedura penala declarat neconstitutional de catre CCR anul trecut (decizia 586/2016) si a fost introdusa posibilitatea recuperariiprejudiciului prin intermediul unei actiuni civile in cazul in care intervine prescriptia raspunderii penale.

Un alt articol din Codul de procedura penala amendat de comisia juridica a Senatului pentru a fi pus in acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveste controlul judiciar. CCR a statuat ca prevederile acestui articol sunt constitutionale in masura in care prelungirea masurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) si alin. (3) din Codul de procedura penala.

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Gestul controversat făcut de Alex Ashraf, la scurt timp după ce Oana Zăvoranu a confirmat divorțul. Care a fost prima reacție a bărbatului cu privire la despărțirea de brunetă- wowbiz.ro

Proiectul de aprobare a ordonantei va ajunge, marti, in sedinta de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest caz.

in cadrul sedintei comisiei juridice, senatorii PNL si cei ai USR au propus si respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.

”E important sa le discutam impreuna, existând un risc destul de mare sa dam un semnal prost daca am discuta azi exclusiv OUG 14. Exista o temere reala ca, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lasam o bresa pentru a putea fi activate ulterior dispozitiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta sefa a liberalilor a fost sustinuta de senatorul USR, George Drica. ”imbratisam acelasi punct de vedere, aceste ordonante sa mearga impreuna si sa ajunga impreuna la vot. Daca se doreste rezolvarea acestei probleme si dorim sa stingem definitiv aceasta situatie, e musai sa respingem OUG 13 si sa discutam pe OUG 14. Daca lasam OUG 13 in procedura parlamentara si votam exclusiv OUG 14, riscam sa deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Presedintele comisiei juridice, social-democratul serban Nicolae, s-a opus insa discutarii OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii sai de la PSD si ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL si USR a cazut la vot, cinci senatori (PNL, USR si UDMR) pronuntându-se pentru discutarea la pachet a celor doua ordonante, iar restul de sase (PSD si ALDE) s-au abtinut.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si