Comoara situată în adâncurile României. Această descoperire îi va salva pe români de plata uriașă la facturi

O comoară din adâncurile României îi va salva pe români de plata facturilor uriașe, mai ales pe timp de iarnă. Scumpirile au venit pe bandă rulantă în România, iar oamenii caută acum soluții pentru a economisi și a scădea costurile la facturi.

Author: Georgiana Balaban joi 22 septembrie 2022 , 17:51

apa geotermală

Puțini știu despre comoara situată în adâncurile României.

[Sursa foto: Arhivă]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Scumpirile la gaze, energie electrică și lemne, le-a amintit primăriilor din România că au la îndemână o resursă naturală mult mai ieftină, și anume apa geotermală.

Primăriile ar putea să beneficieze de acest lucru pentru a salva românii de plata uriașă la facturi pe timp de iarnă.

Citește si: Cum combatem prețurile la alimente

În vestul României, câțiva responsabili din mai multe localități au dezvoltat proiecte pentru a scoate apă fierbinte din sol. După acest lucru urmează să fie încălzite instituțiile publice, dar și casele cetățenilor din România. Există zone în țară unde funcționează deja un astfel de sistem, iar autoritățile își doresc să extindă.

Comuna Șandra din județul Timiș este așezată pe o imensă pungă de apă geotermală, care se află la 1.400

de metri adâncime. Săpăturile aici s-au încheiat deja și urmează să se monteze țevi care vor aduce apa din sol la suprafață. Prima dată se vor încălzi instituțiile publice.

Citește si: Prețul unei franzele în România. Scumpiri pe bandă rulantă în țara noastră

Primăria comunei a dat până acum în jur de 450.000 de lei pe an cu încălzirea instituțiilor publice. Potrivit autorităților, pe la sfârșitul anului viitor, atunci când ar trebui să fie gata proiectul, costurile ar urma să scadă cu 80%. Această investiție se ridică ușor la 5 milioane de euro.

Județul Timiș este așezat pe o comoară

Locuitorii județului Timiș sunt extrem de norocoși. Întreg județul este situat pe o comoară subterană, care conține 20 de puțuri de apă termală, cu temperaturi care pot să ajungă la 90 de grade Celsius. Foarte multe autorități locale își doresc să folosească resursa pentru a salva românii de plata uriașă a facturilor.

Începând cu sfârșitul anului viitor, și instituțiile publice din comuna Dudeștii Vechi urmează să se încălzească cu apă termală. Primăria comunei a obținut o finanțare de șase milioane de euro, iar lucrările pentru această resursă vor începe chiar de luna următoare.

Citește si: Acestea ar putea fi cele mai scumpe sărbători de iarnă de până acum. Ce produs, nelipsit de pe masa de Crăciun, se scumpește

În același timp, comuna Gottlob are în plan să folosească resursa ca să încălzească locuințele. În momentul în care sistemul este pus în funcțiune, localnicii de aici vor plăti doar energia pe care o consumă pentru funcționarea centralei. Autoritățile locale își doresc să obțină finanțarea până la finalul anului 2022.

Citește si: Preț benzină și motorină joi, 22 septembrie 2022: Motorina, sub pragul de 8 lei! Carburanții s-au ieftinit joi

Veștile bune au apărut și în comuna Lovrin. Acolo, izvoarele se folosesc de foarte mulți ani. Mai exact apa fierbinte se folosește de mult timp și ajunge în aproximativ 100 de apartamente. Proiectele demarate în toată țara sunt finanțate cu bani europeni nerambursabili. Autoritățile române plătesc doar 2% din valoarea totală.

Întreg vestul țării noastre este așezat pe o pătură imensă de izvoare geotermale, începând din Maramureș și până în Timiș. Cu toate acestea, în prezent, nici jumătate din acest potențial nu este folosit. De altfel, un zăcământ important se află și în zona Bucureștiului. Această zonă din zona Capitalei se întinde pe o suprafață de 300 de kilometri pătrați, dar nici ea nu este exploatată în întregime.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si