VIDEO - Val de reclamații după facturile uriașe la energie electrică. ANPC și ANRE au pornit mai multe controale la furnizorii de energie

Inspectorii de la Protecția Consumatorului au început controalele la furnizorii de energie electrică, după un val de reclamații din partea consumatorilor, care s-au trezit peste noapte cu facturi uriașe. Și ANRE a demarat acțiuni de control inopinate la o serie de operatori de distribuție a energiei electrice.

Author: Andreea Albu Reporter: Mădălina Bichir joi 22 septembrie 2022 , 13:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

O femeie a avut un șoc atunci când a aflat că are de plătit 1.100

de lei pe factura la energie.

Maria: "Am 597 de kwh la cât mi-i bagă? Scrie de fapt la 0.68 sau la 0.80, zi la 1 leu și vine 600. Păi ne sperie, pot să fac un infarct, soțul tremura tot. Când am văzut factura pe două luni, zi pe două luni, dar m-am încadrat că zice intre 100 și 300. Înainte venea 2 milioane cel mult 250."

Controale la furnizorii de energie

Așa că femeia a decis să facă o sesizare la Protecția Consumatorului.

Deja după valul de reclamații care a ajuns la comisarii ANPC, aceștia au decis să demareze controale la furnizorii de energie electrică.

Citeste si: O copilă de 12 ani a trecut prin momente cumplite. Aceasta a fost violată de tatăl vitreg

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "De la începutul lunii august peste 600 de reclamații au ajuns la comisariatul București. Dacă v-ați trezit cu o factură uriașă trebuie să luați legătura mai întâi cu furnizorul de energie și dacă nu ajungeți la o înțelegere abia atunci puteți face o sesizare la ANPC, fie la sediu, fie pe siteul instituției."

Citeste si: Aproape 50 de cazuri de pneumonii la copii după începerea școlii

Zilnic angajații de la Protecția Consumatorului primesc reclamații de la consumatorii revoltați. Astfel că au fost nevoiți să ia măsuri.

Ce a transmis directorul ANPC

Paul Anghel, director ANPC: "ANPC s-a autosesizat și a demarat verificări. Operatorii economici au fost invitați la ANPC cu mai multe tipuri de contracte și facturi. Facturile vor fi luate prin sondaj, iar acolo unde avem informații că s-au petrecut practici comerciale incorecte cu siguranță vor fi analizate aceste sesizări."

Principalii furnizori de energie vor fi verificați pe parcursul următoarelor zile la nivelul întregii țări.

Citeste si: Incredibil ce i s-a întâmplat unei femei după ce a făcut cumpărături online! Suma colosală pe care a dat-o pentru câteva alimente

Și Autoritatea Nașională pentru reglemetarea Energiei a demarat acțiuni de control inopinate la operatorii de distribuție a energiei electrice, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligației legale privind citirea indexulu energiei electrice.

Citeste si: Cum se modifică Ordonanța 119 privind prețurile plafonate la energie

Totuși, trebuie să știți că dacă pe factură consumul este cel real, dar prețul este prea mare, acest lucru este pentru că plătiți prețul neplafonat. În acest moment, beneficiază de un cost mai mic doar cei care anul trecut s-au încadrat în plafon. Respectiv 100 de kwh pe lună pentru 68 de bani sau 255 de kwh pe lună pentru 80 de bani pe kw.

Klaus Iohannis ne îndeamnă să nu risipim energie

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți seară, că ne aflăm într-o perioadă în care risipa de energie trebuie evitată și adaugă că românilor nu li e va opri curentul pe timp de iarnă.

Citeste si: Klaus Iohannis roagă populația să nu risipească energia

Acesta spune că economia se poate face lăsând locuința mai rece atunci când nu e nimeni acasă, să se stingă becurile din camerele nefolositeși să fie scoase din priză aparatele sau încărcătoarele nefolositoare.

„Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă(...) lucrurile sunt destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia”, a declarat, marţi seară, la New York, preşedintele Klaus Iohannis.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si