Comuna de dincolo de Cercul Polar cu 2900 de locuitori, dintre care 400 sunt români! "Suntem tot români, chiar dacă stăm aici"

Două avioane, două feriboturi şi încă o sută de kilometri cu maşina. Aşa este drumul pe care îl străbaţi ca să ajungi la Skjervøy, în nordul extrem al Norvegiei. O localitate izolată, la capătul lumii, unde e casa a 400 sunt români!

G. S., miercuri 21 noiembrie 2018 , 12:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În prag de centenar, românii din Skervoy, Norvegia, sunt mai uniţi decât cei din patria-mamă. Poate şi pentru că sunt doar 400. Însă sunt destul de mulţi dacă ne raportăm la faptul că micuţa localitate numără doar 2900 de persoane.

Românii de aici s-au adaptat şi muncesc cot la cot cu ceilalţi locuitori, în pescăriile din apropiere. Nu-i deranjează clima arctică, nici faptul că iarna au doar 4 ore de lumină.

Chiar dacă sunt la mii de kilometri de casă, vorbesc, gândesc şi simt în continuare româneşte. Ba chiar prepară murături şi alte bucate tradiţionale. Însă chiar dacă se simt bine în Skervoy, dorul de casă îi năpădeşte de multe ori.

De fiecare dată când vorbesc despre România, îi năpădesc lacrimile: "Mi-ar plăcea să trăiesc în România dacă ar fi ca aici... dar, din păcate, nu e!"

 

Vezi mai multe AICI


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Culiță Sterp a cedat nervos la Survivor România 2021! A fost căutat de poliție peste... Culiță Sterp a cedat nervos la Survivor România 2021! A fost căutat de poliție peste tot. Ce s-a întâmplat?
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si