Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?

Toate persoanele angajate au dreptul la concediu medical, iar companiile sunt obligate prin lege sa respecte acest drept pentru fiecare în parte. Astfel, concediile medicale pot fi de mai multe tipuri, iar cei din departamentul de Resurse Umane trebuie sa le cunoasca in detaliu, deoarece modul in care este platit angajatul pe perioada concediului este diferit.

Author: Alina Raducu marți 06 iulie 2021 , 14:55

Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?
Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iata mai multe informatii cu privire la acordarea concediului medical în 2021.

Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie în 2021?

În general, concediile medicale se acorda pe o perioada maxima de 180 de zile calendaristice intr-un an, luat in calcul inca de la prima zi de imbolnavire.

Incepand cu a 91-a zi calendaristica, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Astfel, perioada de acordare a concediilor medicale este mai mare in cazul anumitor afectiuni, dupa cum urmeaza:

- un an in ultimii doi ani pentru tuberculoza pulmonara si unele afectiuni cardiovasculare

- un an cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medical expert al asigurarilor sociale in ultimii 2 ani pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusive a glandelor suprarenale, SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii

- un an si 6 luni in ultimii 2 ani pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara

- 6 luni cu posibilitatea de prelungire pana la maxim un an in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale

Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?
Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024? Anunțul oficial făcut de Marcel Ciolacu- kanald.ro

Citeste si: Oana Zăvoranu, părăsită când a dat de greu? Vedeta recunoaște că se confruntă cu probleme financiare- wowbiz.ro

Citeste si: Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF? Toate persoanele, testate

Concediul medical si plata indemnizatiilor pentru ele sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta 158/2005, mai exact “OUG 158/2005”, care a fost aplicată încă din 1 ianuarie 2006. Această lege a suferit unele modificari importante și cu mare impact in calculul indemnizatiilor, la sfârșitul anului 2017. Iar la inceputul anului 2018 a fost din nou modificata.

Astfel, normele de aplicare a reglementarilor ordonantei de urgenta s-au modificat in 2018, si au fost republicate in 12.02.2018

In anul 2018 au fost introduse noi modificari cu privire la stagiul minim de cotizare, dar si bazele de calcul pentru contributiile sociale obligatorii.

În plus, cu privire la asigurarea facultativa pentru concedii si indemnizatii de concediu medical, se va incheia un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Citeste si: Cum poți folosi voucherele de vacanță. Valabilitatea celor emise în 2019 si 2020 a fost prelungită

În lege se precizează ca persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale si la plata indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pe perioada in care au domiciliul in Romania, daca:

  • desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu sau act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile în domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care România este parte
  • beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj

Concediul medical se acordă persoanelor în nevoie prin intermediul medicului de familie, primarului, specialist din policlinica sau spital. Astfel, angajatul va prezenta adeverinta pentru eliberarea de concedii medicale completata de catre angajator, care atesta calitatea de asigurat si detaliaza situatia concediilor medicale pe o perioada de 12 luni anterioare lunii in care este necesara eliberarea certificatului de concediu medical. Mai apoi, medicul de familie ii va elibera agajatului, un certificat de concediu medical pe care va completa datele asiguratului, codul de indemnizatie si Casa de Asigurari.

Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?
Concediu medical 2021: Câte zile poate acorda medicul de familie?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce condiții de călătorie sunt în Grecia, una dintre țările în care românii își petrec concediile

Cum se calculează concediu medical în 2021

E bine de știut faptul că acel concediul medical oferit de angajator nu este platit la fel precum cel de odihna si difera in functie de diagnostic. Astfel, baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Iar baza de calcul lunara se plafoneaza la valoarea a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Astfel, un calcul al indemnizatiei de concediul medical pentru un angajat care sufera de o afectiune obisnuita este calculat după formula următoare:

(Suma salarii brute ultimele 6 luni/suma zilelor stagiu ultimele 6 luni) x 75% x numar zile de concediu medical.

Citeste si: Cei care se vaccinează anti-COVID vor beneficia de câte o zi liberă pentru fiecare doză

Pentru a calcula concediul medical, se determina media zilnica prin impartirea bazei ultimelor 6 luni la numarul de zile de stagiu din ultimele 6 luni. Insă, indemnizatia se determina apoi prin inmultirea mediei zilnice cu numarul de zile de concediu medical si cu procentul de acordare, in functie de tipul de indemnizatie.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si