Condiţii călătorie Bulgaria 2021: Noi restricţii pentru turişti

Condiţii călătorie Bulgaria 2021. Noi restricţii pentru turişti, anunţă autorităţile bulgare, precum şi o schimbare în ceea ce priveşte accesul copiilor cu vârste de până la 12 ani.

Author: Andreea Stoica joi 22 iulie 2021 , 09:09

Condiţii călătorie Bulgaria 2021
Condiţii călătorie Bulgaria 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Condiţii călătorie Bulgaria 2021: Conform MAE, cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).

Cetățenii români care sosesc din statele aflate în zona verde sau portocalie pot intra pe teritoriul Bulgariei sub condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

Condiţii călătorie Bulgaria 2021. Certificatul digital

1. Un certificat digital UE valid care atestă vaccinarea sau un document similar- un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei 3 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/16/zapoved_vlizane_bg_16_07_2021.pdf)

și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Se consideră schemă de vaccinare finalizată inclusiv administrarea combinată a unei doze de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data la care a fost efectuată ultima doză de vaccin, numărul de ordine al dozei, numărul total de doze, denumirea comercială, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent, denumirea organului competent care a eliberat documentul, iar în cazul certificatului digital UE, identificatorul unic.

Citeste si: Condiţii călătorie Grecia 2021. Cum trebuie completat formularul PLF? Toate persoanele, testate

2. Un certificat digital UE valid care atestă vindecarea (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) sau un document similar – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/16/zapoved_vlizane_bg_16_07_2021.pdf) efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 11 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, data primului rezultat pozitiv prin testare NAAT (pentru certificatul UE) sau prin test rapid antigen (pentru documentul similar) și rezultatul pozitiv („Positive”), datele unității care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact) sau ale autorității care a eliberat documentul, denumirea laboratorului/unității care a efectuat testarea, autoritatea care a emis certificatul/documentul, statul în care a fost efectuată testarea, iar în cazul certificatului UE, identificatorul unic.

3. Un certificat digital UE valid care atestă testarea sau un document similar – un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19 dintre cele menționate în anexa 2 din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria, (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/07/16/zapoved_vlizane_bg_16_07_2021.pdf) efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, considerate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (scrise cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau RAT) și rezultatul negativ („Negative”), data și ora prelevării probei, denumirea comercială și producătorul testului (obligatoriu pentru testele rapide antigen), denumirea unității/laboratorului care a efectuat testarea, statul în care a fost efectuată testarea și autoritatea emitentă a certificatului/documentului, iar pentru certificatul UE, identificatorul unic.

Condiţii călătorie Bulgaria 2021
Condiţii călătorie Bulgaria 2021

Citeste si: Noi reguli pentru cei care merg în Grecia și Spania

Cetățenilor români care sosesc din Rusia sau Portugalia li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria doar pe baza prezentării unui certificat digital UE valid care atestă testarea sau a unui document similar care atestă un rezultat negativ la un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

În cazul cetăţenilor români care sosesc în Republica Bulgaria din alte țări decât România, categoriile exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate anterior sunt următoarele:

 • conducătorii de autocar și însoțitorii de bord care efectuează transport internațional de pasageri;
 • conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează transport internațional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
 • membrii echipajelor navale și persoanele angajate în întreținerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu;
 • membrii echipajelor aeronavelor, care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei și personalul tehnic asimilat;
 • lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activității ca angajat sau liber profesionist, precum și persoanele care locuiesc în statele menționate și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activității, ca angajat sau liber profesionist;
 • elevii și studenții care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale;
 • persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria, în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria;
  copiii în vârstă de până la 12 ani, care sosesc din zona verde sau portocalie.

Condiţii călătorie Bulgaria 2021
Condiţii călătorie Bulgaria 2021

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria:

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria din alte țări decât România și care NU se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării unuia dintre documentele menționate mai sus pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 • din Republica Elenă: Kulata, Makaza, Kapitan Petko Voyvoda și Ilinden
 • din Republica Serbia: Vrashka Chuka, Kalotina, Oltomantsi și Strezimirovtsi (zilnic, doar între orele 8 și 20);
 • din Republica Macedonia de Nord: Gyueshevo, Zlatarevo și Stanke Lisichkovo;
 • din Republica Turcia: Kapitan Andreevo, Lesovo și Malko Târnovo;
 • Aeroportul Burgas; Aeroportul Varna; Aeroportul Plovdiv; Aeroportul Sofia (Terminalul 1 și Terminalul 2); Portul Burgas; Portul Varna.

Citeste si: Condiții călătorie Italia- iulie 2021. Noile reguli de intrare în această țară pentru turiști

Alte restricții privind accesul rutier:

România – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform paginii de internet a Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp),

„În perioada 01-31 iulie 2021, autoritățile române introduc interdicția de trecere a frontierei prin punctul comun Vama Veche – Durankulak pentru autocamioanele cu masa mai mare de 7,5 tone în zilele de vineri, sâmbătă și duminică”;

Republica Elenă –Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion, Ilinden-Exohi și Makaza-Nymphaea (la acest punct se permite trecerea frontierei doar pentru autoturisme/autovehicule cu masa de până la 3,5 tone). Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere a frontierei Kulata – Promachonas, Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi. Camioanele cu masa de până la 3,5 tone care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea.

Tranzitul este permis

Se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unuia dintre documentele menționate mai sus.
Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

Clasificarea pe zone în funcție de răspândirea COVID-19

Începând cu data de 1 iulie 2021, autoritățile bulgare aplică sistemul de clasificare a statelor de sosire a persoanelor care intenționează să intre în Republica Bulgaria pe mai multe zone (verde, portocalie, roșie, zone speciale), în funcție de răspândirea COVID-19; limitările/restricțiile privind condițiile de călătorie sunt adaptate în funcție de includerea statului din care sosește persoana în cauză în una dintre aceste zone:

Zona verde

Zona verde include la acest moment următoarele state: Austria, Germania, Estonia, Islanda, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Finlanda, Croația, Danemarca, Italia, Slovenia, Franța, Norvegia, San Marino, Monaco, Vatican, Elveția și Cehia.

Intrarea pe teritoriul Bulgariei se permite în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:

 • certificat digital UE valid care atestă vaccinarea;
 • certificat digital UE valid care atestă vindecarea;
 • certificat digital UE valid care atestă testarea;
 • un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital UE privind COVID.

Citeste si: VIDEO| Restricțiile revin în tot mai multe țări din Europa, iar vacanțele sunt în pericol din cauza variantei dublu-mutante. TOT ce trebuie să știți!

În ipoteza în care persoana în cauză nu furnizează unul dintre documentele menționate, va fi plasată în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la locuința acesteia sau la altă adresă la care aceasta a indicat că va locui. Măsura carantinei poate fi ridicată dacă în 24 de ore de la momentul intrării, persoana în cauză prezintă autorităților bulgare un rezultat negativ al unei testări PCR sau al unei test rapid antigen dintre cele menționate în anexa 2 a ordinului Ministerului Sănătății.

Condiţii călătorie Bulgaria 2021
Condiţii călătorie Bulgaria 2021

Zona portocalie

Zona portocalie include la acest moment toate statele care nu sunt incluse în zona verde sau în zona roșie.

Intrarea pe teritoriul Bulgariei se permite doar în baza prezentării unuia dintre următoarele documente:

 • certificat digital UE valid care atestă vaccinarea;
 • certificat digital UE valid care atestă vindecarea;
 • certificat digital UE valid care atestă testarea;
 • un document similar, care conține aceleași date precum certificatul digital UE privind COVID.

De asemenea, autoritățile bulgare pot efectua, selectiv, teste rapide antigen pentru persoanele care sosesc din statele aflate în zona portocalie.

Atenție! Grecia a fost inclusă de autoritățile bulgare pe lista portocalie. Această măsură NU modifică regimul de tranzit al teritoriului bulgar pentru cetățenii români care se întorc din Grecia, prin Bulgaria, către România. Tranzitul prin Bulgaria se face doar în baza documentelor de călătorie (carte de identitate sau pașaport), fără obligația prezentării documentelor specifice COVID-19. Cu toate acestea, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului bulgar al sănătății nr. 597 din data de 16 iulie 2021, autoritățile bulgare pot efectua, selectiv, teste rapide antigen pentru persoanele care sosesc din statele aflate în zona portocalie.

Citeste si: Lista galbenă şi roşie actualizată, pe 15 iulie 2021: Cine stă în carantină? Anunţ pentru românii care se întorc din Grecia, Spania şi Portugalia

Zona roșie

Zona roșie include la acest moment următoarele state: India, Bangladesh, Nepal, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Maldive, Brazilia, Africa de Sud, Botswana, Tanzania, Seychelles, Namibia, Zambia, Tunisia, Oman, Malaysia, Turkmenistan, Tadjikistan, Republica Kârgâză, Mongolia, Columbia, Chile, Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Surinam, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize, El Salvador, Cuba, Republica Dominicană, Cipru, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Fiji și Kuweit.

Persoanelor care sosesc din aceste state NU li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu excepția anumitor categorii speciale prevăzute în ordin ȘI cu condiția prezentării unui rezultat negativ la un test PCR, atestat printr-un certificat digital UE valid privind testarea sau a unui document analog.

Zonă/categorie specială care cuprinde acele state în legătură cu care sunt disponibile informații privind înrăutățirea semnificativă a situației epidemice. Această zonă/categorie specială cuprinde, la acest moment, Rusia și Portugalia.

Persoanelor care sosesc din aceste state li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria doar pe baza prezentării unui certificat digital UE valid care atestă testarea sau a unui document similar care atestă un rezultat negativ la un test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Este instituită și o categorie/zonă specială, care include doar România.

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si