Conjunctivita neonatala: cauze, simptome, tratament

Conjunctivita neonatală, cunoscută şi sub numele de oftalmie neonatală, este un tip de infecţie neonatală contractată de nou-născuţi în timpul naşterii.

G. S., marți 27 martie 2018 , 19:11

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conjunctivita neonatală este definită ca inflamaţie a conjunctivei care apare în primele 30 de zile de viaţă. Au fost implicate numeroase etiologii, inclusiv conjunctivită chimică, precum şi infecţii virale şi bacteriene. Ochii copilului sunt contaminaţi în timpul trecerii prin canalul de naştere de la o mamă infectată fie cu Neisseria gonorrhoeae, fie cu Chlamydia trachomatis. Unguentul antibiotic este aplicat în mod obişnuit la ochii nou-născutului în decurs de 1 oră de la naştere ca prevenire împotriva oftalmiei gonococice.

Complicaţiile variază de la hiperemie uşoară şi descărcare uşoară până la cicatrizare permanentă şi dacă este lăsată netratată, poate provoca orbire.

Oftalmia neonală este o problemă la nivel mondial. Agenţii patogeni responsabili pentru producerea infecţiei variază geografic datorită diferenţelor de prevalenţă a infecţiei materne şi a utilizării profilactice a antibioticelor şi a soluţiei de azotat de argint. Aproximativ 25% până la 50% dintre sugarii expuşi la Chlamydia trachomatis şi Neisseria gonorrhea dezvoltă conjunctivită neonatală, fără profilaxie.

Ce este conjunctiva şi care sunt rolurile ei în organism?

Conjunctiva este o membrană subţire şi transparentă, care acoperă faţa posterioară a pleoapelor şi faţa anterioară a sclerei. Rolurile conjunctivei la nivelul  globului ocular  sunt: apărare şi formarea şi menţinerea peliculei lacrimale.

Factorii de risc ai conjunctivitei neonatale pot include:

·       infecţiile materne se găsesc în canalul de naştere al mamei;

·       mamele infectate cu HIV;

·       greutate crescută la naştere;

· 

     inadecvarea profilaxiei oculare imediat după naştere;

·       traumatismul ocular în timpul naşterii;

·       prematuritate;

·       îngrijire prenatală slabă;

·       expunerea la azotat de argint.

Cum se manifestă conjunctivita neonatală?

Debutul este la 2- 3 zile de la naştere. Clinic, pacientul prezintă ochii roşii cu edeme palpebrale importante, secreţie purulentă (verzuie) abundentă, care sub presiune la deschiderea pleoapelor poate fi proiectată în jet.

Uneori pot apărea membrane sau pseudomembrane.

Infecţia la nivelul corneei (face parte din prima tunică a globului ocular alături de sclerotică) este cea mai gravă complicaţie, implicând edem difuz şi ulceraţii care pot progresa până la perforarea corneei şi endoftalmită. Iniţial, keratita superficială conferă suprafeţei corneei un aspect neclar, urmat de infiltrate marginale şi centrale, care ulcerează, uneori formând un abces inelar.

Cum punem diagnosticul de conjunctivită neonatală?

Diagnosticul pozitiv se stabileşte pe baza simptomatologiei şi a diagnosticului bacteriologic (evidenţierea Neisseria gonorrhoeae, diplococi Gram negativi intracelulari din secreţia oculară).

Tratamentul în conjunctivita neonatală

· profilactic: instilaţii cu nitrat de argint 1% (Atenţie: poate produce conjunctivite chimice!!), unguent cu Eritromicină 0,5% sau Tetraciclină 0,5% la toate naşterile pe cale vaginală. Dacă mama este diagnosticată cu vulvovaginită gonococică înainte de naşterea copilului aceasta trebuie tratată cu Penicilină (timp de 7 zile).

· pentru oftalmia neonatală: Ceftriaxon 25- 50 mg/ kg corp, intravenos în doză unică sau Cefotaxim 100 mg/ kg corp, intravenos în doză unică.

· în infecţia diseminată: Penicilină (timp de 10- 14 zile) sau Ceftriaxon (timp de 7- 10 zile).

Tratamentul nu diferă cu mult la nou-născuţi comparativ cu adulţi în care se recomdandă: igienă locală adecvată, tratament local cu coliruri( picături oftalmice) cu antibiotice şi antibioticoterapie pe cale sistemică (Penicilină, Ceftriaxon, Cefotaxim).

Prognosticul în conjunctivita neonatală

Prognosticul conjunctivitei neonatale este în general considerată a fi bună, atât timp cât se face diagnosticul precoce şi se iniţiază o terapie medicală promptă. Majoritatea cazurilor de conjunctivită infecţioasă răspund la tratamentul adecvat. Cu toate acestea, morbiditatea şi mortalitatea cresc în cazurile de implicare sistemică care necesită spitalizare şi monitorizare în secţiile de ATI (anestezie- terapie intensivă).

Conjunctivita neonatala: cauze, simptome, tratament Conjunctivita neonatală, cunoscută şi sub numele de oftalmie neonatală, este un tip de infecţie neonatală contractată de nou-născuţi în timpul naşterii. Conjunctivita neonatală, cunoscută şi sub numele de oftalmie neonatală, este un tip de infecţie neonatală contractată de nou-născuţi în timpul naşterii. Conjunctivita neonatală, cunoscută şi sub numele de oftalmie neonatală, este un tip de infecţie neonatală contractată de nou-născuţi în timpul naşterii. Conjunctivita neonatală, cunoscută şi sub numele de oftalmie neonatală, este un tip de infecţie neonatală contractată de nou-născuţi în timpul naşterii. 

 

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Sorin, iesire nervoasa la adresa lui Albert! Scandal de proportii intre cei doi... Sorin, iesire nervoasa la adresa lui Albert! Scandal de proportii intre cei doi Razboinici, dupa jocul de recompensa! "Sunt satul de tine! Tu ai stricat tot!"
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si