Desi pe hartie stam bine, in realitate, ni se scumpeste traiul pe zi ce trece. Tabloul economic din Romania s-a deteriorat brusc. Specialistii pun aceste evolutii negative pe seama cresterii deficitului bugetar si a "revolutiei fiscale".

-Cat ati platit pe aceasta sacosa?
-150 de lei.
Cu 3 sau 4 luni in urma cat dadeati pe aceeasi sacosa?
-90,100 de lei.

De la o zi la alta. Asa a crescut moneda euro in ultima perioada. Cotatia BNR de ieri a fost de 4,62  lei pentru 1 euro, iar astazi de aproape 4,64 lei. Un ban ne mai desparte de recordul absolut inregistrat in urma cu 5 ani. In timp ce leul de depreciaza alarmant, preturile alimentelor cresc.  

-La ce au crescut cel mai mult? La oua, dupa ce au disparut le-au crescut pretul, cu un leu.  Daca un carton cu 30 de oua era 13 lei, acum este 22.

Oamenii spun ca preturile s-au dublat la unele produse.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

- Un cotelt cu os era 24 de lei acum este 34 de lei.

Si nu este singura problema care loveste Romania la sfarsit de an. Facturile pentru toate utilitatile au crescut simtitor.

- Trebuie sa achitam gaze, curent. Vor veni iar scumpi la gaze si curent. S-au scumpit deja, facturile. In iulie si ne-au anuntat ca se vor scumpi din nou.

Analizele economistilor sunt sumbre.

Au fost suficiente discutiile despre revolutia fiscala pentru ca leul sa fie ingenuncheat de euro.

ION RADU ZILISTEANU, ECONOMIST: O oferta mare de lei, duce la ieftinirea leilor si implicit scumpirea valutelor cu care leul se coteaza. A existat o tendinta in ultimele luni de depreciere a leului.

Piata pare sa fie intr-un declin permanent iar temerile oamenilor se transforma pe zi ce trece intr-o cruda realitate.

- Raportul intre  niveul de trai si ce cumparam, sau cum traim si cum se scumpesc  este enorma. Ar trebui sa tina cont.

Ouale, legumele, conservele de legume si fructele proaspete s-au scumpit cu peste 6% in ultima luna, spun cei de la Institutul national de statistica. Untul costa mai mult cu aproape 5 procente, pretul energiei electrice a crescut cu aproximativ 7%, iar cel al combustibililor cu peste 3 la suta. Numai in luna octombrie, rata inflatiei a ajuns la 2,63 procente.

Pe de alta parte, Comisia Europeana ne avertizeaza ca scumpirile vor continua si anul viitor, cand deficitul bugetar ar putea urca la 3,9% din Produsul Intern Brut, mult peste tinta asumata de tara noastra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si