Consiliul Concurentei a sanctionat 41 de companii de pe piata distributiei de usi si de pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor. Amenzile se ridica la peste 6 milioane de euro

Consiliul Concurentei a sanctionat 41 de companii de pe piata distributiei de usi si de pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor cu amenzi totale de 28,12 milioane lei (aproximativ 6,32 milioane euro), pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale, a anuntat sambata institutia.

sâmbătă 17 septembrie 2016 , 15:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Dintre acestea, 26 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%, informeaza News.ro.

”Sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiilor avand ca obiect intelegerile prin care au fost fixate preturile pentru produsele Porta KMI Romania (usi) si Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice)”, a anuntat autoritatea de concurenta sambata, la Sinaia.

Consiliul Concurentei a constatat ca intre fiecare dintre cele doua companii si distribuitorii ei s-au incheiat contracte prin care stabileau preturile de revanzare sau cotele de adaos comercial. In acest fel, s-a restrans capacitatea distribuitorilor de a-si stabili singuri pretul de revanzare si s-a eliminat concurenta prin pret dintre acestia.

Compania Porta KMI Romania SRL si 24 distribuitori ai acesteia au fost sanctionati cu amenda totala de 15,06 milioane lei. Pe de alta parte, 11 companii au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman (9.154.167 lei) si Arabesque SRL (3.553.898 lei), urmati de Porta KMI Romania SRL (481.004 lei), Casa Noastra SA (444.751 lei) si Proges SRL (471.593 lei).

In urma celei de-a doua investigatii, compania Ariston Thermo Romania SRL si 15 distribuitori ai acesteia care activeaza pe piata distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sanctionati cu 13,06 milioane lei (aproximativ 2,9 milioane euro), pentru fixarea preturilor de revanzare.

Din cele 16 companii sanctionate, 15 au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL (9.508.331 lei), Ariston Thermo Romania SRL (1.798.424 lei) si Marelvi Impex SRL (518.913 lei).

”Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice intelegeri intre companii care denatureaza concurenta, in special cele prin care se stabilesc preturile de vanzare sau cumparare sau cele prin care se impart pietele sau sursele de aprovizionare”, arata oficialii institutiei.

Consiliul Concurentei mentioneaza ca incurajeaza companiile implicate in acest tip de intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva.

”Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor”, spun reprezentantii Consiliul Concurentei.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si