Consumam prea multa sare, fara sa stim, iar acest lucru ne imbolnaveste. Atentie la produsele pe care le cumparati din magazine
Ultimele studii arata ca unul din doi romani adulti sufera de hipertensiune arteriala, insa nu toti stiu. Medicii trag un semnal de alarma si cer autoritatilor sa reglementeze excesul de sare din industria alimentara.

5 grame de sare pe zi. Este doza optima pe care ar trebui sa o consumam. In realitatea, cantitatea este cel putin dubla, spun medicii ingrijorati de numarul mare de pacienti diagnosticati cu hipertensiune arteriala. Producatorii din industria alimentara abuzeaza de aceasta pulbere, iar oamenii sunt prea grabiti sa mai citeasca etichetele.
Prof. dr. CRINA SINESCU, medic primar cardiolog: Nu pot sa conving niciun fabricant de mezeluri sa reduca cantitatea de sare.
Nu-l pot eu, doctor convinge.
Insa autoritatile o pot face. Consumul de sare s-a reglementat in Croatia, iar numarul hipertensivilor a scazut.
Prof. dr. DOINA DIMULESCU, medic primar cardiolog: Valorile normale sunt considerate sub 140 cu 90.
E suficient sa stie acest lucru.
Boala poate provoca insuficienta renala, insuficienat cardiaca sau diabet.
Domnul Sandoi este in grija medicilor de 15 ani. Nu obisnuia sa mearga periodic la control, iar boala i-a fost diagniosticata cand se agravase.
IULICA SANDOI, pacient: Respiratia grea, nu puteam, sa respir normal si cum ma asezam pe o parte, respiram greu.
"N-as mai abuza probabil de ceea ce am abuzat cand eram tanar. Vad si eu ce patesc acum.".



