Consumi cartofi congelați? Vezi la ce riscuri te expui! Specialiștii spun totul despre acest produs!
Mancam tot mai prost si mai nesanatos.

In articol:
E avertismentul specialistilor care sunt ingrijorati ca Romania a ajuns sa importe cartofi congelati in cantitati industriale, in vreme ce legumele taranilor nostri putrezesc in piete.
In acest fast-food din Oradea se vand in fiecare zi aproape o mie de portii de cartofi prajiti.
Bucatarii nu se mai obosesc sa-i curete si sa-i taie. Ii folosesc pe cei congelati, care vin de-a gata.
Trebuie doar aruncati in fripteuze.Ar fi si mai ieftini, avand in vedere ca 1 kilogram de cartofi cogelati se vinde in magazine cu 7-8 lei. Chiar si asa, nu stau prea mult prin frigidere.
Nutritionisti sunt ingrijorati si trag un semnal de alarma.
"Cartoful prin procesul de congelare sufera o degradare a amidonului. Sunt studii, nu foarte profunde, care arata ca aceasta degradare a amidonului poate sa degaje substante cu potential cangerigen. Daca consumi foarte rar nu se intampla nimic. Adica o data la o luna, la doua luni", spun specialistii.
Din pacate, se consuma mai des. Drept dovada, importurile au explodat in ultimii ani.
Romania a importat anul trecut peste 150 de mii de tone de cartofi congelati. Mare parte din ei sunt adusi din Ungaria. E un salt urias, daca ne gandim ca in urma cu un deceniu abia daca ajungeau 4 mii de tone in tara
Intre timp, agricultorii romani se plang ca ai lor cartofi putrezesc pe ogoare sau in piete, unde sunt fortati sa-i vand la un pret de nimic.

