E avertismentul specialistilor care sunt ingrijorati ca Romania a ajuns sa importe cartofi congelati in cantitati industriale, in vreme ce legumele taranilor nostri putrezesc in piete. Sunt restaurante in care se vand si cate 10 tone de cartofi congelati pe luna.

In acest fast-food din Oradea se vand in fiecare zi aproape o mie de portii de cartofi prajiti.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă- antena3.ro

Bucatarii nu se mai obosesc sa-i curete si sa-i taie. Ii folosesc pe cei congelati, care vin de-a gata. Trebuie doar aruncati in fripteuze.

Ar fi si mai ieftini, avand in vedere ca 1 kilogram de cartofi cogelati se vinde in magazine cu 7-8 lei. Chiar si asa, nu stau prea mult prin frigidere.

Nutritionisti sunt ingrijorati si trag un semnal de alarma.

"Cartoful prin procesul de congelare sufera o degradare a amidonului. Sunt studii, nu foarte profunde, care arata ca aceasta degradare a amidonului poate sa degaje substante cu potential cangerigen. Daca consumi foarte rar nu se intampla nimic. Adica o data la o luna, la doua luni", spun specialistii.

Din pacate, se consuma mai des. Drept dovada, importurile au explodat in ultimii ani.

Romania a importat anul trecut peste 150 de mii de tone de cartofi congelati. Mare parte din ei sunt adusi din Ungaria. E un salt urias, daca ne gandim ca in urma cu un deceniu abia daca ajungeau 4 mii de tone in tara

Intre timp, agricultorii romani se plang ca ai lor cartofi putrezesc pe ogoare sau in piete, unde sunt fortati sa-i vand la un pret de nimic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si