
Pregătiți pentru experiențe extreme.
O experiență extremă, în care toate abilitățile de supraviețuire sunt puse la încercare. Colegii: Vlad Petrișor și Ionuț Mihalcea au trecut, vreme de două săptămâni, printr-unul dintre cele mai dificile cursuri pentru corespondenti de război - organizat de Agenția de Presă Anadolu. Ei au avut parte de provocări spectaculoase - de la gaze toxice, lupte și negocieri cu teroriștii și până la tehnici de supraviețuire în apă. Urmăriți o relatare de Vlad Petrișor.
„Trăim vremuri diferite, în care securitatea familiei noastre a devenit prioritate. Războiul care bate la ușa Europei, a schimbat priorități, ne-a scos în fața vulnerabilității și ne-a făcut să ne întrebăm ce o să fie mâine.
Suntem la Ankara, la 750 de kilometri, în centrul Anatoliei. E locul care avea să ne devină casă și masă mie și colegului meu Ionuț Mihalcea.
Citeste si: Statele Unite trimit armament Ucrainei
Armele chimice sunt printre amenințările Rusiei la adresa mapamondului, așa că și prima noastră lecție avea să se oprească la simularea unei situații limită. A fost pe cât se poate de reală, mai ales ca măștile de gaze, care trebuiau să funcționeze nu aveau filtre.”
Mărturisiri ale corespondeților de război Kanal D
„Ne-am văzut pentru prima dată într-o situație limită. Aveam să aflăm că e mult mai bine să stăm cu fața liberă, dar să ne poziționăm mereu împotriva vântului. Dar nu avea să se termine aici. O ploaie de goanțe oarbe aveau să ni se așeze la picioare și ca tabloul să fie și mai dramatic am fost gazați si udați încontinuu de tunurile poliției. Colegul meu Ionuț Mihalcea este vizibil marcat. Abia mai putea respira iar fiecare secundă a fost pe muchie de cuțit.”, a adăugat Vlad Petrișor.
Ionuț Mihalcea: „Nu a fost prea plăcut, dar rezistăm!
Calmul, asta este cheia în situațiile limită de acest gen. Respirațiile repetate sunt aduse de panică, și odată cu ele te fac sa inhalezi o cantitate dublă de subsțantă lacrimogenă.
Nu a existat o secundă de liniște.
Citeste si: Kremlinul reacţionează la sancţiunile impuse de SUA fiicelor lui Vladimir Putin
„A fost distractiv. Este greu, dar este o experiență bună! Nu puteam să văd nimic! Și nu puteam respira. Prima dată m-am panicat, apoi mi-am amintit ce mi-au spus trainerii și a fost bine.”
„După 24 de ore ne aflăm într-o altă bază militară, construită ca un mic oraș. Un oraș stăpânit de teroriști și aflat sub asediu. Acest loc avea să ne devină cușcă, în care noi aveam sa devenim captivi.
E un tablou atât de real, în care timpul și spațiul se dilată. Uiți ca e doar un exercițiu. Panica și teama aveau să ne cuprindă când unuia dintre noi i s-a atașat un dispozitiv exploziv, iar un altul era țintuit la pământ cu o armă la cap. Aveam să aflăm ca doar noi prin puterea de convingere, îi putem salva.
Iar adrenalina nu se oprește niciodată. Fiecare zi e o provocare, fiecare moment o lecție. Suntem acum pe o pistă, unde aveam să fim instruiți de experți în conducere defensivă. Am simțit pe pielea noastră forța impactului în cazul unui accident de mașină, și cum am putea noi ca echipă de filmare să ne evacuăm âand mașina ne este atacată.
Mâine o să vă spun cum am reușit să supraviețuim atât pe ape cât și pe munte. O experință la extrem cu imagini spectaculoase, la Știrile Kanal D.”
„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.