Coronavirusul a suferit modificări! Mai contagios acum ca niciodată

Varianta SARS-CoV-2, care afectează astăzi lumea, infectează mai uşor celulele decât cele care au apărut iniţial în China, ceea ce o face probabil mai contagioasă printre oameni, deşi acest lucru rămâne de confirmat, potrivit unui studiu publicat joi în revista Cell, informează AFP.

K.B., vineri 03 iulie 2020 , 08:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Nu ştim încă dacă o persoană face mai rău cu virusul sau nu", a comentat Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase, pentru revista Jama. "Pare că virusul se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucrul. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile". 

Citeste si: Un bărbat și-a alergat soția cu trei cuțite apoi i-a ucis iubitul tunisian

După apariţia în China şi de la sosirea în Europa, o variantă de nou coronavirus, care suferă mutaţii permanent ca orice virus a devenit dominantă, iar această versiune europeană s-a instalat imediat în Statele Unite. 

Mutaţiile genetice ale coronavirusului sunt urmărite în întreaga lume de cercetători, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le găsesc şi le distribuie într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi. 

Cercetătorii noului studiu, de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la laboratorul naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că D614G domină de acum şi au afirmat că mutaţia face virusul "mai transmisibil". Ei au publicat rezultatele online pe un site de prepublicaţii ştiinţifice.

Citeste si: FC Viitorul a învins Dinamo, scor 1-0, în Liga I

Dar această constatare a fost criticată pentru că echipa nu a dovedit că mutaţia în sine a fost cauza dominării; poate că ea a beneficiat de alţi factori sau a fost o întâmplare. Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări şi experienţe suplimentare, la cererea editorilor de la Cell.             

Ei au analizat mai întâi datele de la 999 de pacienţi britanici internaţi din cauza Covid-19 şi au observat că aceştia aveau varianta cu mai multe particule virale în ea, fără ca asta însă să schimbe gravitatea bolii lor - o veste încurajatoare. 

Pe de altă parte, experienţele în laborator au arătat că varianta era în schimb de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celulele umane.

Citeste si: Florida a raportat joi un număr record de peste 10.000 de cazuri noi de coronavirus

              "Pare că ar fi un virus mai apt", a spus Erica Ollmann Saphire de la oraganizaţia La Jolla Institute for Immunology, care a realizat una dintre aceste experienţe.  

Concluzia cea mai strictă este că dacă coronavirusul care circulă în prezent este fără îndoială mai "contagios", nu este neapărat mai "transmisibil" între oameni.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si