Cristian Onețiu: ”Se preconizează că fiecare lună de pandemie activă înseamnă 9 luni de recuperare economică”

„Leul” de la „Imperiul Leilor” îi învață pe antreprenori cum să-și gestioneze afacerea în perioada crizei economice provocate de pandemia COVID-19. Peste 12.000 de antreprenori s-au înregistrat pentru a primi informații, a afla soluții și pași de urmat, la webinarul „Transformă-ți afacerea și scoate-o din criză”,

Author: R.B. joi 02 aprilie 2020 , 15:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

O inspirație ca antreprenor și investitor nu doar la emisiunea „Imperiul Leilor”, la ProTV, ci și în viața reală, antreprenorul și business mentorul

Cristian Onețiu acționează în această perioadă ca  sprijin pentru alți antreprenori, din toate domeniile. El a creat  celula de criză  cu programul de informare și restructurare a mediului afacerilor  ScaleUp TaskForce 2020  - „ Transformă-ți afacerea și scoate-o din criză

,  pornind de la realitatea că „ suntem cu toții în această criză, vulnerabili, expuși… dar împreună ” prin care își dorește ca, alături de alți antreprenori români din platforma  ScaleUP 1.000,  să ajute cât mai multe companii să treacă cu bine peste criza economică.

Citeste si: Florin Cîțu:" Nu luăm în calcul tăieri de salarii şi pensii"

Potrivit unui sondaj desfășurat în rândul a 208 antreprenori activi în programul ScaleUp 1.000 pentru a identifica punctual problemele cu care mulți  dintre antreprenori se confruntă, Onețiu a organizat  echipe de intervenție  și a structurat  soluții dezvoltate și adaptate pentru cele trei zone, B2B, B2C, B2G  (Business

to Business, Business to Consumer și Business to Government).

Pornind de la trei piloni principali de implementat acum -  Mindset   (asumarea responsabilității liderului),  Ce facem acum:  Panică sau PLAN? și  Soluții specifice  – (Bune practici și inițiative de acțiune în criză), Cristian Onețiu propune ca primii pași să fie centrați pe identificarea scăderii veniturilor.

  1. Astfel, printre antreprenorii cărora le-au scăzut veniturile și au avut încasări în procente mai mici decât ritmul istoric de vânzări, intrând în categoria de la  100% la 75%,  aceștia ar trebui să se concentreze pe  curățenie generală  à   eliminarea cheltuielilor inutile, service pentru clienții buni platnici, focus pe produse/servicii de bază, micșorarea salariilor de bază, creștere variabilă, creșterea liniilor de venituri funcționale.
  2. În rândul antreprenorilor cu încasări situate  între 75% și până la 50%  față de volumul normal, Onețiu recomandă  reorganizare masivă   à   cu reduceri masive de salarii, renunțarea la chirii, leasing etc., accentul fiind pus doar pe furnizori cu termen de plată extins.
  3. Pentru antreprenorii care au înregistrat un minus de venituri între  50% și până la pragul de 25%, planul este de  Back to BASIC:  doar angajații, furnizorii și clienții cheie și plăți de siguranță.
  4. Și, nu în ultimul rând, cei care au avut scăderi masive de venituri, cu venituri de sub 25% față de perioadele anterioare să declare falimentul care va duce la micșorarea valoarilor datoriilor, securizarea relațiilor personale+ un plan de lichidare.

Citeste si: Fondul Monetar Internaţional, mesaj către țările afectate de coronavirus

Aceste direcții de lucru, pașii de urmat și soluțiile pe termen lung au fost prezentate la webinarul național gratuit care a avut loc  joi, 26 martie, la care s-au înscris  peste 12.000 de antreprenori  și au participat activ, live, 3.800 de persoane, inclusiv români din afara granițelor țării. „ S-ar putea ca toată industria să se schimbe și asta a pornit de la starea de urgență în care suntem cu toții. Suntem aici pentru a ne planifica, a ne gândi ce facem mai departe cu afacerile noastre, cu oamenii noștri, cu clienții noștri, cu tot ce am construit până acum. Se preconizează că fiecare lună de pandemie activă înseamnă 9 luni de recuperare economică. Alfel spus, dacă vom avea 3 luni, vor fi 27 de luni, adică 2 ani și ceva de recuperare economică. Ceea ce este foarte mult pentru o economie fragilă. De asta suntem aici, să învățăm împreună cum să oprim cât mai repede acest proces, să fim fermi în această perioadă și să găsim soluții de transformare, specifice pentru fiecare domeniu de activitate ”, spune Onețiu. 

Citeste si: Imaginile care au stârnit revoltă! Oamenii au aruncat sute de kilograme de mâncare la gunoi, după ce au și-au umplut frigiderele de teama coronavirusului

La webinar au fost prezenți reprezentanți cu afaceri dezvoltate în industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului, industria textilă, confecţii, pielărie, încălţăminte, transporturi, logistică, tehnologia informaţiei, comunicaţii, poştă, publicitate, mass-media, edituri şi tipografie, comerţ, servicii marketing, servicii financiar-contabile, bancare, de asigurări, turism, hoteluri, restaurante, educaţie şi formare profesională, cercetare, sport, sănătate, igienă, servicii sociale, organizare de evenimente, servicii corporate, construcţii, agricultura, wellness și de înfrumusețare sau imobiliare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si