Cristian Tudor Popescu, despre criza SUA-Iran: Este o „joint venture”, o afacere în comun a două părți din care câștigă ambele

În cadrul unei intervenții telefonice pentru Digi24, gazetarul Cristian Tudor Popescu și-a spus părerea în legătură cu criza SUA-Iran.

M.A., joi 09 ianuarie 2020 , 11:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În opinia lui CTP, ce se întâmplă între cele două state „este ceea ce se numește în afaceri o «joint venture», o afacere în comun a două părți din care câștigă ambele”, atât președintele SUA, Donald Trump, cât și regimul de la Teheran, a completat gazetarul.

„Donald Trump dorește, în felul acesta, să dea impresia de om forte, de hotărâre, care să contrabalanseze faptul că este pus în procedură de suspendare în Congresul american. Soleimani era și acum un an, și acum doi ani, și acum trei ani, același ucigaș internațional care a contribuit la moartea multor civili nevinovați. Putea să fie omorât cu multă vreme în urmă. A fost omorât acum, pentru că are acest interes de imagine Donald Trump”, a spus CTP pentru Digi24.

Interesul este unul totodată și unul de ordin electoral: în acest an au loc alegerile prezidențiale din SUA, iar Trump se va bate pe scaunul de președinte cu Joe Bidon, fostul vicepreședinte SUA din perioada administrației Barack Obama.

„De partea cealaltă, cu un cinism egal - de aceea e posibilă acest joint-venture între Tump, ayatolahi și sângeroasele gărzi revoluționare de la Teheran - regimul de la Teheran îi mulțumește, de fapt, în sinea sa, lui Donald Trump. Cea mai mare problemă a regimului de la Teheran este opoziția din ce în ce mai puternică din poporul iranian la această dictatură sinistră a teocrației de la Teheran. Atâta vreme cât le-a dat Trump martirul în jurul căruia să se alinieze regimul teocratic și să se mobilizeze masele  naționalist-islamiste, sprijinitoare ale regimului, totul merge cum spune Trump, după ce Teheranul a trimis rachete asupra bazelor SUA din Irak: totul e bine. Și așa este. Totul e bine. Și pentru el și pentru dictatura din Iran”, a spus C.T. Popescu la Digi 24.

Cristian Tudor Popescu: „Nu începe Al Treilea Război Mondial. Nu vine nicio rachetă iraniană peste noi”

Gazetarul a comentat și discursul lui Donald Trump după atacul cu rachete din Iran:

„E un discurs de campanie electorală ca la carte al domnului Trump. I-au murit lăudătorii, se laudă singur, ce a făcut, ce a dres, ce a restructurat, cât de mare este el”, a apreciat C.T. Popescu.

„Pe scurt, domnul Trump consideră că schimburile lui prietenești cu Kim Jon Un, cu care a încercat să își alimenteze poziția de om forte,în care Kim Jong Un era «Rachetistul» («Rocketman»), iar liderul nord-coreean îl făcea pe Trump «Marele Ramolit», s-au fumat la americani, prin urmare Trump a găsit un partener nou de astfel de coțcărie (...) Dacă reușesc să îi convingă americanii și pe europeni să izoleze Iranul, liderii religioși au o mare problemă cu populația iraniană, care e cu nervii întinși din pricina nivelului de trai tot mai rău”, a mai precizat CTP pentru Digi24.

Citeste si: Şase câini au fost găsiţi împuşcaţi pe un câmp la ieşirea din localitatea suceveană Arbore

Citeste si: Cristian Tudor Popescu, atac dur la adresa medicilor de la Spitalul Floreasca: „Acest spital ar trebui să fie, pur și simplu, dezinfectat, dar nu numai de microbi, ci și de medici"

Citeste si: Noul tip de pneumonie depistat în China, provocat de un virus asemănător celui care stă la baza sindromului respirator acut sever

Gazetarul crede că vor mai exista conflicte între cele două state „care s-ar putea solda, în continuare, cu morți, dar nu începe Al Treilea Război Mondial, se temeau unii că vin rachetele iraniene peste noi. Nu vine nicio rachetă iraniană peste noi”.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si