CSAT: Alimentele si curatenia in spitale sa intre la controlul de securitate nationala

CSAT a decis vineri ca alimentaţia, medicamentele, curăţenia în spitale şi sănătatea populaţiei să fie teme de securitate naţională şi supuse conrolului Consiliului Suprem de Apărare, a anunţat Preşedintele Klaus Iohannis într-o declaraţie de presă.

Editor: Viorela Precupas sâmbătă 28 mai 2016 , 09:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Acesta a arătat că Guvernul va trebui să prezinte trimestrial rapoarte despre sănătatea populaţiei în faţa CSAT.  

Am analizat în şedinţa Consiliului situaţia din sănătate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranţa vieţii oamenilor şi despre sănătatea publică. Aici putem include subiectul dezinfectanţilor, dar şi chestiuni care ţin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranţa alimentară.



Am discutat şi convenit un plan de acţiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabileşte, în câteva puncte, măsuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare.

În ceea ce priveşte normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerinţele standardelor europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârşitul lunii iulie.

În acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experţi, unde participă medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţă alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme.


Acestea privesc modul în care se pun pe piaţă produsele biocide, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.

Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor intraspitaliceşti.

În ceea ce priveşte procedurile şi controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare şi control. În mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci şi de un control mult mai riguros.

Trimestrial, aşa s-a stabilit, Guvernul României va prezenta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării informări cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor.

S-a hotărât, de asemenea, ca Guvernul să iniţieze programe de instruire şi perfecţionare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea şi combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, precum şi legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.

În ceea ce priveşte laboratoarele, România va dezvolta o reţea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv soluţiile dezinfectante. Am discutat despre condiţiile necesare creării unei asemenea reţele, care să asigure controlul oficial conform cerinţelor Uniunii Europene.

S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiţii pe termen lung. Acesta urmăreşte, pe de-o parte, crearea la nivel naţional de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienţei biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea şi dotarea corespunzătoare a autorităţilor de control în domeniul sănătăţii publice, la nivel central, cât şi teritorial, cu respectarea regulamentelor şi a standardelor europene în domeniu
”, a declarat Klaus Iohannis, scrie bn24.ro

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si