CSM discuta cererea depusa de procurorul sef al DNA de revocare din functie a procurorilor Tulus si Iorga. Kovesi: "Nu imi dau nicio demisie"

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a spus, marti, la intrarea in sediul CSM, care discuta solicitarea sa de revocare din functie a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga, ca nu exista niciun conflict si nicio tensiune in DNA, unde activitatea se desfasaoara normal. Ea a mai spus ca nu isi da "nicio demisie", pentru ca nu are motive. Doru Tulus si Mihaela Iorga sunt audiati in plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Sedinta nu este publica, aceasta decizie fiind luata in CSM cu majoritate de voturi.

Webeditor: A.C. marți 04 iulie 2017 , 12:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

UPDATE- Procurorii Doru Tulus si Mihaela Iorga, audiati in plenul CSM. Sedinta nu este publica

Doru Tulus si Mihaela Iorga, cei doi procurori DNA a caror revocare este ceruta de procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi sunt audiati, marti, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Sedinta nu este publica, aceasta decizie fiind luata in CSM cu majoritate de voturi.

Sedinta de plen in care sunt audiati cei doi procurori are loc la ora transmiterii acestei stiri.

La inceputul sedintei, judecatoarea Gabriela Baltag a spus ca nu este o surpriza pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspectiei Judiciare a CSM, reclamand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus ca astfel de memorii au mai fost primite de Inspectia Judiciara a CSM.Plenul CSM a decis ca audierea celor doi procurori sa nu fie publica.

UPDATE: Kovesi, la CSM, care discuta cererea sa de revocare a doi procurori: Nu exista niciun conflict si nicio tensiune in DNA.

Nu imi dau nicio demisie, nu am motive

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ in vederea revocarii a doi procurori care lucreaza in DNA. Nu pot detalia motivele in afara celor date vineri. Intram in procedura in CSM, iar ce am de spus voi spune in cadrul sectiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la aceasta ora are lor sedinta Sectiei pentru procurori unde se discuta cererea sa de revocare a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga.

Intrebata despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, Kovesi a afirmat: "Nu pot discuta despre acest subiect, este o ancheta in curs. Procurorul de caz este independent si isi coordoneaza ancheta. Niciuna dintre activitatile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

De asemenea, intrebata despre sedintele la care le cerea explicatii procurorilor si de unde provin o parte din inregistrari, Kovesi a raspuns: "Cred ca ar trebui sa cititi regulamentul de functionare a DNA sa vedeti ce atributii are procurorul sef si din moment ce am aceasta functie, trebuie sa imi exercit atributiile. Si aceste atributii ti le exerciti discutand cu colegii, facand sedinte de lucru, controale, trimitand mailuri, comunicand ordine scrise, dispozitii, este o activitate normala, dar care de altfel va fi verificata de inspectia judiciara".

Intrebata de ce abia acum a cerut revocarea celor doi procurori, in conditiile in care este vorba despre fapte vechi de cinci ani, Kovesi a spus ca motivele revocarii le-a detaliat intr-un referat scris pe care l-a inaintat CSM. Ea a dat asigurari ca din momentul in care a aflat ca un angajat din DNA nu si-a indeplinit atributiile sau a incalcat legea a dispus sanctiunile prevazute in regulament si la fel a procedat si in acest caz: "Motivele revocarii le-am detaliat intr-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am inaintat CSM. Toate aceste lamuriri sunt in referatul scris si nu vi-l pot comunica. Va asigur ca din momentul in care am aflat ca un angajat DNA nu si-a indeplinit atributiile in mod corespunzator, a incalcat legea sau regulamentul, imediat am dispus masurile care se impun. La fel si in acest caz".

Lui Moraru Iorga i se reproseaza ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi incetarea delegarii celor doi procurori pe functii de sefi de serviciu in cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni.

Scandalul in DNA a izbucnit dupa aparitia in presa a inregistrarilor cu Laura Codruta Kovesi la o intalnirea cu procurorii DNA.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si