Cu 18 ani în urmă au avut loc atacurile teroriste-11 septembrie 2001

Astăzi se marchează 18 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Rămâne cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite.

miercuri 11 septembrie 2019 , 15:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Pe 11 septembrie 2001, aproape 3000 de oameni au murit după ce patru avioane au fost deturnate de terorişti, iar două dintre ele au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center din New York. Celelalte două aeronave s-au prăbuşit deasupra Pentagonului şi pe un câmp din Pennsylvania. La ceremoniile din acest an, preşedintele Donald Trump va ţine un moment de reculegere la Casa Albă şi va lua parte la tributul de la Pentagon, arată observator.tv.

Atentatele care au îngrozit o lume întreagă şi care au schimbat istoria. 11 septembrie 2001 a devenit ziua în care New York-ul a rămas paralizat în faţa unei tragedii nemaîntâlnite până la acel moment.

Citeste si: Un cunoscut om de afaceri din Iaşi a fost găsit spânzurat în curtea casei sale; bărbatul a lăsat un bilet de adio în care explică familiei gestul său

19 teroriști ai organizaţiei Al-Qaeda, conduse atunci de Osama bin Laden, au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.

Două dintre acestea au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center, iar la scurt timp, cele mai înalte clădiri din Statele Unite la acel moment s-au prăbuşit.

Un al treilea avion a fost prăbuşit de către terorişti în clădirea Pentagonului.

A patra aeronavă s-a izbit de sol pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au înfruntat teroriştii.

2993 de oameni din 90 de ţări au fost uciși

În total 2993 de oameni din 90 de ţări, majoritatea civili, au fost ucişi, printre care şi 5 cetăţeni români.

„Astăzi, concetăţenii noştri, modul nostru de viaţă, libertatea noastră, au fost atacate de o serie de acte teroriste deliberate şi ucigaşe", declara, la momentul respectiv, George W.Bush.

Momentul a dus la o adevărată cruciadă orchestrată de Statele Unite împotriva terorismului şi a dus la numeroase acţiuni militare în întreaga lume.

Citeste si: Incredibil! Cumpănașu a făcut o nouă ciză la inimă. Care este starea bărbatului

Astăzi, ceremonii în memoria victimelor vor avea loc atât la New York, cât şi la Washington D.C şi la Pentagon.

Preşedintele Donald Trump va ţine un moment de reculegere la Casa Albă, după care va lua parte la tributul de la cimitirul naţional Arlington din Virginia, unde este aşteptat să ţină un discurs.

Comemorările au loc într-o perioadă în care preşedintele american a fost criticat pentru că a anulat o întâlnire cu liderii talibanilor în scopul negocierii păcii în Afganistan.

Citeste si: Gestul șocant al unui tânăr de 26 de ani. S-a spânzurat pentru că nu își putea vizita fiica

Între timp, în locul fostului complex de clădiri din New York a fost ridicat World Trade Center One. Construcţia a fost începută în noiembrie 2006 şi deschisă oficial 8 ani mai târziu.

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si