VIDEO Cum a devenit Călin Georgescu, un politician de extremă-dreapta și un critic NATO, câștigătorul al primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Explicația dată de un sociolog. ”E dezinteres politic și inabilitate de a filtra și înțelege informația

Cum a devenit Călin Georgescu, un politician de extremă-dreapta și un critic NATO, câștigătorul al primului tur al alegerilor prezidențiale 2024. Explicația dată de un sociolog.

Călin Georgescu, un politician român de extremă-dreapta și un critic NATO, merge în Turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2024, după ce a  adunat peste 2,1 milioane de voturi, clasându-se pe primul loc. Primele sondaje de opiniei realizate înainte de alegeri îl plasau la coada clasamentului. Ascensiunea acestuia a fost un șoc pentru sociologi.

Sociologul Claudiu Tufiș, Conferențiar Univ. Dr. în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București, spune, conform Hotnews, că știa că Georgescu va lua voturi de la George Simion.

”E și lipsă de educație, dezinteres politic și inabilitate de a filtra și înțelege informația”, explică sociologul.

Claudiu Tufiș mai precizează că Călin Georgescu a luat voturi de la George Simion via Diana Șoșoacă, însă se aștepta să aibă un procent de 10%, 12% maxim.

Iată câteva informații despre Călin Georgescu, conform Reuters:

  • Propus inițial pentru funcția de prim-ministru, el a fost înlăturat de conducerea AUR care l-a acuzat că poziția sa pro-rusă și anti-NATO a afectat imaginea partidului.
  • Într-un interviu acordat în 2021, Călin Georgescu a calificat scutul antirachetă al NATO din localitatea Deveselu drept o „rușine a diplomației” și a afirmat că Alianța nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia.
  • A declarat că Ion Antonescu, liderul de facto al României în cel de-al Doilea Război Mondial, care a fost condamnat la moarte pentru rolul său în Holocaustul din România, și Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare- una dintre cele mai violente mișcări antisemite din Europa – sunt eroi naționali.
  • El a declarat că România nu era pregătită să gestioneze nimic din punct de vedere diplomatic și strategic și că cea mai bună șansă a sa o reprezintă „înțelepciunea rusă”. Însă, el a refuzat să declare explicit dacă sprijină Rusia.

Călin Georgescu

Călin Georgescu

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Ce spune Călin Georgescu despre războiul dintre Rusia și Ucraina. "Poporul român a strigat 'pace' și a strigat foarte tare

Mesajul transmis de sociologul Claudiu Tufiș

”Eu nu pot să spun decât că am citit greșit ce se va întâmpla.

Știam că Georgescu ia voturi de la Simion, am spus amicilor că dacă Simion pierde turul doi va fi din cauza lui Georgescu, dar nu mi-am închipuit transferul acesta masiv de voturi de la Simion la Georgescu via Șoșoacă.

Când a apărut AUR iarăși știam, atunci avusesem ceva date interne unor partide care arătau cum va intra în parlament. Acum, însă, datele au început să prindă prea târziou mișcarea lui CG și nu suficient de bine.

Așa că îl vedeam pe CG pe la 10%, 12% maxim, dar nu la un scor atât de mare pe cât pare să fie.

Trei lucruri mi se par importante:

1. Cred că succesul lui CG vine din faptul că votul multora a fost dat și ca reacție a ceea ce a fost văzut ca o încercare de manipulare: blatul Ciolacu- Simion+ stupida decizie a CCR de a interzice candidatura lui Șoșoacă+ stupida decizie a AEP de a îi cere lui CG să își retragă materialele din online au dus toate, probabil, la crearea unei astfel de imagini.

Deci când veți căuta influențe rusești, căutați-le și la CCR și la AEP, căci și pe acolo s-ar putea să existe.

Citește și: Stupoare în presa străină după rezultatul alegerilor din România. “Un populist de extremă dreapta puţin cunoscut, pe primul loc în turul I" 

2. Rezultatul a fost posibil și pentru că în societatea românească există o cerere mare pentru un astfel de politician. De ce? Aș fi putut să spun mai exact dacă aș fi avut ceva date de calitate despre ce vor romănii. Din păcate, nu avem. Ultimele date serioase sunt cele de la EVS/WVS de dinainte de pandemie. România nu are un sondaj de tip GSS, nu are un sondaj de tip Understanding Society, nu are un panel precum Polpan de la polonezi, nu mai are nici barometrul de opinie publică. Eu, personal, am eșuat în a convinge oamenii că merită să finanțeze un astfel de sondaj anual. Plătim și în acest fel faptul că cercetarea socială este ignorată în România.

3. Continuând punctul de mai sus, câtă vreme în societate există cerere, întotdeauna va exista ofertă politică pentru ea. Deci important este în acest moment să înțelegem de unde vine cererea, căci nu e atât de simplu cât să identificăm un singur element. Nu e doar economie, nu e doar lipsă de încredere în actorii consacrați, nu e doar comunicare/ influență/ manipulare. E și o cultură politică lăsată subdezvoltată, este și răspuns la încercarea de a pune accentul pe teme identificate ca fiind "străine", e și lipsă de educație, dezinteres politic și inabbilitate de a filtra și înțelege informația. Pe scurt, e o agendă de cercetare pentru 10-20 de echipe de cercetare. Vor apărea mulți în aceste zile care vor explica exact ce s-a întâmplat. Nu vor oferi decât explicații incomplete și de multe ori greșite. Nu poți ști ce, cum și de ce s-a întâmplat fără să studiezi fenomenul, iar acesta nu a mai fost studiat serios de multă vreme.

Din punctul acesta trebuie să plecăm acum cei care suntem interesați de a înțelege lucrurile”, scrie Claudiu Tufiș, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...