O echipă de salvatori din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj a participat la căutările unei persoane, înecată în Lacul Gozna de lângă Văliug.

Salvamontiștii au folosit un echipament de detecție foarte performant, unic în România, bazat pe inteligența artificială. Așa au reușit să localizeze trupul victimei.

Citește și: VIDEO- Vacanța i-a răpit viața: Un medic este dat dispărut după ce nu s-a mai întors de la scufundări. Final tragic pentru un medic de 31 de ani

Salvamont România a folosit un sonar cu inteligență artificială pentru a gasi trupul unei persoane dispărute

Persoana dată dispărută în Lacul Gozna de lângă Văliug a fost găsită folosind tehnologia de ultimă generație a sonarului digital bazat pe inteligența artificială.

Detectorul, dar și alte echipamente de salvare acvatică de ultimă generație, drone subacvatice, drone aero cu capacitate de transport și lansare de echipamente medicale și de salvare și lansatoare de coardă, au fost prezentate, în premieră în România, recent, în cadrul exercițiului Aquares 2023, organizat de Consiliul Județean Gorj și Salvamont România pe lacul Sâmbotin din Gorj.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cum a folosit Salvamont România inteligența artificială pentru a gasi trupul unei persoane dispărute

Cum a folosit Salvamont România inteligența artificială pentru a gasi trupul unei persoane dispărute

[Sursa foto: Facebook Salvamont Gorj]

Aparatul portabil se folosește de un program de inteligență artificială și ultrasunete pentru a putea identifica trupurile sub apă.

Potrivit șefului Salvamont România, Sabin Cornoiu, echipamentul costă 10.000 de euro. 

Pentru a depista locul unde se află un corp în apă, aparatul trebuie introdus în apă câțiva centimetri. El poate detecta locația trupului cu exactitate, potrivit europafm.ro

Există totuși o restricție în ceea ce privește buna funcționare a dispozitivului: aparatul înregistrează doar pe o arie de 50 de metri, iar trupul nu trebuie să fi intrat în descompunere.

El identifică toate obiectele aflate în apă, însă semnalul este dat doar dacă descoperă o formă apropiată de cea umană.

Trupul neînsuflețit aparține unui medic ginecolog de 31 de ani

Victima apelor din Gorj a fost un bărbat în vârstă de 31 de ani, medic ginecolog, care profesa atât la Timișoara, cât și la Deva.

Citește și: Povestea impresionantă a fetiței care și-a salvat mama bolnavă de inimă, după ce a folosit un asistent virtual pentru a chema ajutoare: „Sunt atât de mândră de ea”

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

El a intrat în Lacul Gozna, comuna Văliug din județul Caraș-Severin pentru a se răcori, însă, din nefericire, el nu a mai apucat să iasă din apă. În ciuda încercărilor colegilor și prietenilor săi de a-l salva, bărbatul a murit.

Aceștia au sunat de urgență la 112 și au solicitat ajutorul pompierilor. Timp de cinci zile, mai mulți pompieri și scafandri l-au căutat în apele lacului, iar mai apoi trupul neînsuflețit a fost detectat cu ajutorul unui sonar cu inteligență artificială.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si