Cum a reusit primarul din Oradea sa ii convinga pe oradeni sa isi reconsolideze casele si cladirile vechi! Ce oferta le-a facut primaria!

Primarul orasului Oradea, Ilie Bolojan, ar putea sa fie numit edilul tarii. El a reusit sa reconsolideze cladirile vechi din orasul sau si sa dea o fata frumoasa imobilelor monument istoric, cu o serie de programe istete, atractive pentru oradeni.

S.A., luni 27 august 2018 , 21:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+
 
 
Sute de cladiri din centrul Bucurestiului sunt intr-o stare avansata de degradare, au buline rosii si prezinta grad mare de risc in caz de cutremur. 
 
In timp ce angajatii municipalitatea ridica din umeri si nu gasesc solutii sa reconsolideze Centrul Vechi si cladirile din zona, in tara, la Oradea, primarul Ilie Bolojan a reusit ceea ce pentru altii pare imposibil. 
 
In decurs de cativa ani, primaria Oradea a schimbat cu totul fata orasului, care a ajuns sa arate ca unul occidental. Cladirile vechi, monument istoric, au fost renovate. La fel si casele proprietarilor. Cum de s-a realizat acest lucru in Oradea si nu se poate si in Bucuresti? Simplu! Totul a fost posibil printr-o serie de programe pentru renovarea fatadelor, gandit de primar, atat pentru cladirile monument istoric cat si pentru cele din zonele protejate din Oradea.  
 
Pentru cladirile monument, Primaria Oradea a stabilit sa acorde proprietarilor imprumuturi rambursabile pe 5 ani, fara dobanda, si finanteaza 20% din valoarea lucrarilor - proiectul tehnic si dirigentia de santier - si faciliteaza obtinerea autorizatiei de construire. In plus, proprietarii sunt scutiti 5 ani de la plata impozitului. 
Cu aceste facilitati financiare, sprijin logistic si ajutor, oradenii  au acceptat sa-si reconsolideze imobilele pe care le detineau. 
Primaria a avut si o pretentie, inainte de a bate palma cu proprietarii, sugerandu-le acestora ca fatadele imobilelor trebuie vopsite in culorile orasului, bleu, galben, verde si crem. 
 
Tototdata, ca sa ii determine pe oradeni sa grabeasca demararea lucrarilor, edilul a decis ca cei care nu isi repara fatada sa fie  supra-impozitati, respectiv sa li se aplice un impozit de trei ori mai mult ca la restul populatiei. 
 
"Cladirile monument istoric intra pe Legea monumentelor istorice, iar pentru aceasta categorie primariile pot acorda imprumuturi care pot sa fie rambursate sau nerambursabile. Noi am luat decizia sa fie rambursabile in proportie de 80%. Le dam proprietarilor impumutul, Primaria suporta 20% din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic si dirigentia de santier, ca sa avem garantia ca se fac lucrari de calitate. Omul are tendinta sa faca si lucrari de mantuiala pentru a scapa mai ieftin. In plus, daca isi reabiliteaza cladirile, proprietarii primesc scutire de impozit pe 5 ani", explica pentru HotNews.ro, in urma cu 2 ani, primarul din Oradea, Ilie Bolojan.
  
In decurs de cativa ani, din cele 86 de cladiri monument istoric existente in Oradea, majoritatea au fost reconsolidate si au astazi fatadele refacute in stil elegant.
 
Pentru cladirile care nu sunt monument istoric se aplica Legea Fatadelor. "Aceasta lege stabileste mecanismul in baza caruia actionam. Consiliul Local stabileste o zona prioritara, de obicei in centrul orasului. Se face un inventar al cladirilor din zona respectiva si in cazul cladirilor degradate, proprietarii sunt notificati sa le repare. In termen de 60 de zile trebuie sa raspunda daca au bani sau nu sa intervina pe cheltuiala lor. Daca au bani, isi reabiliteaza singuri fatada, daca nu, intervenim noi, facem lucrarea si recuperam banii de la ei  in 5 ani. Noi am facut inventarul, am notificat proprietarii, o parte au inceput deja sa faca lucrarile. Avem un caz unde nu au vrut, Palatul Apollo, iar acolo facem noi lucrarile si vom recupera banii. Momentan nu suntem in situatia sa vindem apartamentele ca sa recuperam banii fiindca  oamenii cand se vad in aceasta situatie, platesc. Primarii nu aplica aceasta lege deoarece nu este o masura populara sa intri peste om in casa, sa-i repari casa cu forta si sa ii ceri banii. Omul ala clar nu te mai voteaza", a explicat primarul.
 

Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si