Cum am ajuns sa ne sarbatorim ziua de nastere?

G.S., marți 12 februarie 2019 , 16:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Poate ca se apropie ziua voastra de nastere sau ziua unui prieten pentru care cautati buchete de flori aniversare, dar v-ati gandit vreodata cum am ajuns noi, oamenii, sa sarbatorim acest eveniment care marcheaza faptul ca am mai supravietuit un an? Nu se stie exact momentul din istoria omenirii in care a aparut obicei sarbatoririi zilei de nastere, insa se poate dibui cat de cat cum s-a dezvoltat el. Iata cateva dintre ipotezele istoricilor privind evoluția acestui obicei care, an de an, ne aduce mai aproape de prieteni si de familie:

  1. Egiptenii au dat startul petrecerii

In Egiptul antic, cand erau incoronati faraonii, se considera ca acestia se transformau in zei. Ziua incoronarii devenea astfel mai importanta decat cea in care au venit pe lume, iar istoricii considera referinta din Biblie la ziua aniversara a faraonilor drept cea veche mențiune a unei zile de nastere, data in jurul anului 3000 inaintea erei noastre. Era sarbatorita insa ziua nasterii ca zeu a faraounului.

  1. Grecii au pus lumanari in tort

Grecii au preluat și ei de la egipteni, se pare, sarbatorirea zeilor, pe care ii celebrau prin obiceiuri aniversare. Unul dintre ele era sa-i ofere lui Artemis, zeita lunii in mitologia greaca, torturi in forma de luna pe care puneau lumanari aprinse pentru a simula stralucirea astrului noptii.

  1. Romanii au sarbatorit primele zile de nastere pentru oamenii de rand

Se pare ca romanii au fost prima civilizatie care au sarbatorit zile de nastere pentru oameni obisnuiti, insa acestia erau doar barbati, femeile fiind excluse de la acest ritual. Cetatenii de rand tineau ziua prietenilor si a rudelor, iar guvernul organiza sarbatori publice pentru a celebra zilele de nastere ale unor figuri celebre. Cei care-si sarbatoreau varsta de 50 de ani primeau un tort special facut din faina de grau, ulei de masline, miere si branza rasa. Zilele de nastere ale femeilor au inceput sa fie sarbatorite abia prin secolul al 12-lea.

  1. La inceput, crestinii au considerat zilele de nastere drept un ritual pagan  

Din cauza crezului ca oamenii se nasc cu „pacatul originar” si ca zilele de nastere care au fost sarbatorite initial erau legate de zei pagani, nu de Dumnezeu, biserica crestina a considerat sarbatorirea zilelor de nastere drept ceva rau in primele sute de ani de existenta. S-au razganit abia in secolul al 4-lea după Hristos, cand au inceput sa sarbatoreasca ziua de nastere a acestuia, de Craciun. In spate se afla insa si un motiv politic, mai exact de atragere in randul bisericii a oamenilor care tineau sarbatoarea romana Saturnalia.

  1. Torturile aniversare din zilele noastre au fost creatia cofetarilor germani

Desi zilele de nastere incepusera sa fie sarbatorite deja in multe locuri de pe planeta, cel mai apropiat stramos al aniversarii zilei de nastere de azi este „Kinderfeste”. Aparuta in secolul 18 in Germania, sarbatoarea cu pricina era organizata pentru copiii germani („kinder”) si implica torturi si lumanari aniversare. Copiii primeau cate o lumanare pentru fiecare an de viata si inca una in plus care simboliza speranta ca vor trai inca un an.  Suflatul in lumanari si punerea unei dorinte facea si atunci parte din ritual.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si