Prima bancnotă de 0 euro din Franța urmează să fie pusă în vânzare începând din luna februarie, de întreprinderea Euro Banknote Memory.

Citește și: Ce a găsit un bărbat în pereții casei vechi pe care a cumpărat-o. "Erau cutii pline cu bani, dar am fost dezamăgit", spune spaniolul

Este vorba de o bancnotă comemorativă cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, relatează Le Figaro.

Pe bancnotă se află fotografii vechi de la eveniment şi un afiş pus pe străzile Londrei în 1940 din ordinul generalului Charles de Gaule.

Bancnota de zero euro din Franța, 2024

Bancnota de zero euro din Franța, 2024

Este vorba despre trei date-cheie ale celui de-al Doilea Război Mondial- 18 iunie 1940, data Apelului lui de Gaulle, 6 iunie 1944, Ziua Debarcării în Normandia şi 8 mai 1945, data semnării armistiţiului.

Bancnota de zero euro este produsă de către Oberthur Fiduciaire în 3.000 de exmplare şi reia codurile de securitate ale unei bacnote adevărate- filigrame şi numere de serie unice.

Începând din 2015, Euro Banknote Memory comercializează bancnote-suvernir în locuri turistice precum Acvariul de la Saint-Malo şi Opéra Garnier.

Vizitatorii pot cumpăra un cupon cu efigia monumentului în valoare de doi euro.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Bancnota care comemorează Debarcarea urmează să fie scoasă la vânzare la 11 februarie la Isle. în Haute-Vienne, în apropiere de Lomoges.

Nu este prima bancnotă de 0 euro care se vinde în Europa, mai multe bancote comemorative au fost lansate în anii trecuți în diverse țări europene.

De-a lungul timpului, pe bancnotele souvenir de zero euro au apărut obiective celebre precum: Sagrada Familia (Barcelona, Spania), Domul din Köln (Germania), Castelele de pe Valea Loarei, Poarta Brandenburg (Berlin, Germania), Arcul de Triumf (Paris-Franţa).

Norvegia

San Marino

Anglia

Irlanda 

Finlanda

Bancnotă de zero euro cu Cetatea de scaun a Sucevei

Imaginea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost promovată prin intermediul unei bancnote suvenir de 0 euro, lansată în 2022 de Muzeul Naţional al Bucovinei în colaborare cu Eurosuvenir România.

Potrivit sursei citate, bancnotele sunt puse în vânzare la preţul de 18 lei, la standul de prezentare de la Casa Custodelui- Cetatea de Scaun a Sucevei şi la magazinul de prezentare al Muzeului de Istorie Suceava.

La achiziţionare, turiştii primesc bancnota într-un plic cu însemnele Muzeului Naţional al Bucovinei în care se mai află o mini-vedere cu imaginea cetăţii şi o scurtă prezentare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si