Cum arata vila care i-a apartinul lui Henri Coanda! Valoreaza in jur de 2 milioane de euro si are o poveste complicata.
Clădită în urmă cu peste 100 de ani, moştenită, rechiziţionată, donată, trecută când în proprietatea privată a statului, când în cea publică, vândută ilegal de Academia Română, recuperată pe jumătate de Ministerul Culturii. Acesta este, pe scurt, „traseul” casei construite de generalul Coandă, tatăl savantului român Henri Coandă.
Imobilul de pe actualul bulevard Lascăr Catagiu din Capitală, în care inventatorul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi în care visa să înfiinţeze un „centru al gândirii româneşti”, are azi obloanele trase.
dedicate lui Henri Coandă, după cum familia acestuia şi-a dorit, este tergiversată de ani întregi, sub diferite pretexte. Aşa „onorează” statul român memoria celui care în 1910 prezenta la Salonul Internaţional Aeronautic de la Paris primul avion cu reacţie din lume.
Lucrarile de constructie a cladirii somptuoase de pe Lascar Catargiu au costat in jur de 80.000 de lei, echivalentul a doua milioane de euro in ziua de astazi. In urma cu cativa ani cladirea, declarata monument istoric, a fost cumparata de o persoana fizica, desi acest lucru este interzis prin lege.
Mai mult decat atat, casa a fost subevaluata, spun aceleasi surse.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, aceasta vila de patrimoniu, care i-a apartinut lui Henri Coanda, a fost vanduta de un membru al Academiei Romane, printr-un intermediar, la o suma mult mai mica decat valoarea ei reala si fara avizul Ministerului Culturii.
Casa de pe Bulevardul Lascar Catargiu a fost instrainata in 2009.
Atunci, spun reprezentantii Curtii de Conturi, Academia Romana ar fi cesionat drepturile asupra etajului unei persoane fizice, fara sa respecte legea.