Foto: INQUAM Photos- Octav Ganea 

Manifestanții atacă poliția, într-o demonstrație împotriva restricțiilor aplicate contra pandemiei, convocată de o formațiune antisistem.

Extrema dreaptă românească se alătură grupurilor care fac uz de conceptul de libertate pentru a contesta politicile restrictive aplicate împotriva coronavirusului. Convocați de partidul antisistem Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mii de cetățeni au protestat luni seara, pentru a doua zi consecutiv, în 70 de orașe din țara est-europeană, împotriva noilor măsuri impuse de guvern pentru a opri creșterea abruptă a cazurilor de Covid-19 raportate în ultimele zile.

Manifestanții au încălcat carantina de noapte de la ora 20:00 – care a intrat în vigoare în weekend-ul trecut – și au provocat incidente violente în București, capitala țării, care au culminat cu rănirea a 12 jandarmi și cu reținerea a circa 200 de persoane.

Citeste si: Reacția medicilor la protestele din fața spitalelor: "Am ajuns, din eroi, torționari"

Citeste si: Noi proteste în România, petrecute marți seară. Imagini șocante la Brăila cu un tânăr care zăcea într-o baltă de sânge

Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important despre evoluția numărului de cazuri COVID-19 în România

Parchetul a comunicat că investighează actele de ultraj, de nerespectare a ordinii publice, de incendiere a unor containere și de distrugere a unor vitrine și a mobilierului urban. De asemenea, este analizată deținerea de obiecte periculoase, cum ar fi cuțite. Între timp, interogarea suspecților continuă și au fost aplicate amenzi în valoare de 40.000

de euro. Protestele s-au răspândit și în alte orașe cum ar fi Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Brașov, Timișoara și Iași. În plus, aproximativ 300 de persoane s-au așezat în mijlocul drumului, lângă Piața Universității, și au întrerupt circulația de pe artera principală a capitalei României.

Cum au arătat protestele din România în presa internațională

Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Directorul general al Jandarmeriei (Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului) București, colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu, a explicat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că „odată cu intervenția poliției, toți aceștia au devenit violenți și au început să arunce cu pietre”. Stegăroiu și-a felicitat coechipierii pentru „calmul” si „profesionalismul” de care au dat dovadă în timpul confruntărilor.

O altă măsură împotriva căreia manifestanții au protestat este cea referitoare la ora de închidere a magazinelor, care a fost recent modificată de la 21:00 la 18:00. „Ne-am săturat și de fiecare dată vom fi și mai mulți în stradă. Sunt mulți tineri care au nevoie să lucreze, pentru că părinții lor nu îi pot sprijini, și care de-abia au mijloacele pentru a supraviețui din cauza restricțiilor împotriva Covid-19”, a declarat o tânără pentru presa locală, în timpul protestului.

România, o țară cu 19 milioane de locuitori, este, de asemenea, afectată de noul val de coronavirus care afectează Europa. Autoritățile române au anunțat marți 6.204 de cazuri noi de Covid-19 și 175 de decese în ultima zi, ajungând la aproape un milion de infectări și la peste 23.000 de decese.

„Dictatura sanitară”

Proteste

Inquam Photos/ Octav Ganea

Protestatarii, inclusiv liderul partidului AUR, George Simion, au strigat „Libertate, te iubim” și au cerut demisia guvernului de centru-dreapta și a președintelui, conservatorul Klaus Iohannis, înconjurați de steaguri românești, pe fondul sunetelor vuvuzelelor.

„România fierbe și vrea să-și recapete libertatea. Guvernul este surd și mut. Presa coruptă este complice”, a postat partidul de extremă dreapta pe contul său de Facebook, pentru a încuraja cetățenii să participe la protest. „Trăim într-un stat în care guvernul își ține sechestrați propriii cetățeni și îi terorizează în fiecare zi cu amenințări, statistici de panică și amenzi. Suntem cu toții în arest la domiciliu pentru fapte pe care nimeni nu le-a comis”, a criticat formațiunea politică într-o altă postare pe aceeași rețea socială.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Între revendicările lor (protestatarilor) au figurat ridicarea restricțiilor privind circulația, a obligativității purtării măștii în spațiile publice și redeschiderea sectorului ospitalității. De asemenea, au denunțat ceea ce numesc „dictatura sanitară”.

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat pentru Digi24 că „faptul că (protestatarii) recurg la deviza libertății este un mod de a exprima o greșită înțelegere a lumii în care trăiesc. Nu poți opri răspândirea virusului cu proteste; dimpotrivă, accelerezi infectările și este foarte probabil ca unii oameni să se îmbolnăvească în acest fel, iar acest lucru afectează afacerile despre care ei vorbesc”.

Analistul politic Dan Tăpălagă explică pentru EL PAÍS că „extremiștii și conspiraționiștii au fost mobilizați de către liderii AUR, partidul inconștienților și al iresponsabililor”. Tăpălagă adaugă că formațiunea „subminează în mod constant orice încredere în restricții, măști, eforturi în lupta împotriva pandemiei” și consideră că cei responsabili pentru protestele violente sunt fani – precum George Simion – ai echipei de fotbal a României. „Ultrașii, ca de obicei, cu un mic stimulent financiar, sunt întotdeauna gata pentru o bătaie cu jandarmii, mai ales de când nu mai au distracții [din cauza închiderii stadioanelor]; alții s-au întors din Europa de Vest, unde nu este clar la ce anume lucrau și nici aici nu știu ce să facă. (Sursa: El Pais/ Autor: Raúl Sánchez Costa/ Traducerea: Cristina Zaharia, Rador)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si