Cum funcționează plitele cu inducție

Gătitul este una dintre cele mai vechi tehnologii și, din motive evidente, oamenii nu ar fi supraviețuit niciodată fără a perfecționa arta de a se hrăni singuri.

duminică 21 februarie 2021 , 08:00

Cum funcționează plitele cu inducție
Cum funcționează plitele cu inducție
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ideea de bază a gătitului- încălzirea alimentelor pentru a ucide bacteriile și pentru a face ceva hrănitor și gustos- este destul de preistorică: mâncarea+ focul= mâncarea gătită. Nu există o mare diferență între arderea unui animal vânat la un foc deschis în aer liber, așa cum ar fi făcut strămoșii noștri, și gătirea acestuia cu

electricitate sau gaz pe aragaz, așa cum facem noi astăzi.

Asta nu înseamnă că nu s-au înregistrat progrese în tehnologia de gătit. Numai în secolul al XX-lea, au apărut două forme noi de gătit. Una, cuptorul cu microunde, folosește unde radio cu energie ridicată pentru a încălzi alimentele rapid și eficient într-o fracțiune din timpul de care are nevoie un aragaz convențional.

Cealaltă, gătitul cu inducție, folosește electromagnetismul pentru a transforma oalele de gătit în aragazuri (creând energie termică în interiorul tigaii în loc să o tragă din exterior), care gătește mâncarea mai rapid și în siguranță, cu mai puțină energie.

În zilele noastre, toată lumea știe despre microunde, dar aragazurile cu inducție sunt mult mai puțin bine înțelese. Să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce sunt și cum funcționează acestea.

Ce este inducția?

Înainte de a putea înțelege gătitul cu inducție, trebuie să înțelegeți inducția. Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că „inducția” este un mod scurtat de a spune „inducția electromagnetică”.

Pe scurt, inducția înseamnă generarea de electricitate folosind magnetismul. Ea provine din simplul fapt că electricitatea și magnetismul nu sunt lucruri separate, ci două aspecte diferite ale aceluiași fenomen de bază: electromagnetismul.

O mână de oameni de știință europeni au descoperit știința electromagnetismului- relația misterioasă dintre electricitate și magnetism- într-o perioadă de aproximativ 40 de ani care acoperă mijlocul secolului al XIX-lea. Descoperirile lor s-au dovedit a fi printre cele mai importante descoperiri făcute vreodată: oamenii de știință știau despre electricitate din cele mai vechi timpuri, dar înțelegerea științei și tehnologiei electromagnetismului

a făcut posibilă alimentarea lumii cu electricitate pentru prima dată.

Inducția în practică

Nu trebuie să știți multe despre electromagnetism pentru a înțelege gătitul cu inducție- pur și simplu că un curent electric în schimbare poate produce magnetism și un câmp magnetic în schimbare poate produce electricitate. Când auziți pe cineva vorbind despre inducție sau despre ceva care folosește inducția, tot ce înseamnă este că magnetismul este folosit pentru a genera electricitate.

O utilizare obișnuită pentru inducție este în periuțele de dinți electrice, care au una sau două baterii reîncărcabile ambalate în interior. Problema cu periuțele de dinți electrice este că se udă, deci trebuie să aibă cutii din plastic complet sigilate, pentru a-și păstra mecanismele în siguranță și uscate.

Asta creează o altă problemă: dacă sunt complet sigilate împotriva apei, cum puteți obține electricitate în interior pentru a le reîncărca? O priză de încărcător convențională ar fi expusă la apă.

Aici intervine inducția. Când bateria periuței de dinți se descarcă, o așezați pe un mic încărcător de plastic pentru a o reîncărca. Deși nu există o conexiune electrică directă între periuța de dinți și încărcător (ambele sunt fabricate din plastic), energia electromagnetică curge din încărcător în bateria periuței de dinți prin inducție, direct prin plasticul care le separă: o bobină de sârmă din încărcător produce un câmp magnetic care induce un curent electric într-o bobină similară în baza periuței de dinți.

Cum funcționează aragazurile cu inducție?

Un aragaz cu inducție arată la fel ca orice altă plită din ceramică, de obicei cu zone distincte în care vă puteți așeza vase și tigăi. Suprafața de gătit este fabricată de obicei din sticlă-ceramică dură, rezistentă la căldură.

În interiorul fiecărei zone de gătit, există o bobină metalică strânsă. Când porniți alimentarea, un curent alternativ curge prin bobină și produce un câmp magnetic alternativ invizibil, de înaltă frecvență, în jurul său. Dacă nu există un vas pe zona de gătit, nu se produce căldură: zona de gătit rămâne rece.

S-ar putea să vă întrebați de ce avem nevoie de o frecvență înaltă. Deși sursa de alimentare alternează la aproximativ 50-60Hz (de 50-60 ori pe secundă), un blat de inducție mărește acest lucru de aproximativ 500–1000 de ori (de obicei la 20-40kHz).

Așezați o tigaie pe zona de gătit și câmpul magnetic produs de bobină pătrunde în fierul de fier din interiorul acesteia. Câmpul magnetic induce curenți electrici turbionari în interiorul tigăii, transformându-se într-un încălzitor. Căldura din tigaie curge direct în alimentele sau apa din interior (prin conducție).

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare... Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare parte a tarii!
spotmedia.ro
Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto) Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto)
spotmedia.ro
După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în... După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în starea de alertă: 17 zile din 30
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie.  Fecioarele care... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie. Fecioarele care au avut încurcături financiare vor avea o săptămână foarte bună
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
evz.ro
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă... E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
doctorulzilei.ro
Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de... Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de sânge și restabilește circulația
romaniatv.net
Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si