
Cum ne lasă schimbările climatice cu mai puțini bani în buzunare. Alimentele care se scumpesc semnificativ în 2025
Alimentele care se scumpesc enorm în 2025. Produsele obișnuite care o să devină un adevărat lux.
Unele alimente o să treacă prin scumpiri importante anul acesta, iar prețul unora se va majora chiar și cu 100%, avertizează experții. De vină sunt schimbările climatice, care afectează mai multe produse alimentare.
Potrivit unei analize realizate de compania de consultanță Inverto, fenomenele meteorologice extreme care continuă să devină din ce în ce mai prezente pe tot globul au un impact major asupra producției agricole la nivel internațional, astfel contribuind la creșterea prețurilor.
Alimentele care se scumpesc enorm anul acesta
În 2024, prețul la cacao a crescut cu 163%, iar cel al cafelei cu 103%, totul din cauza precipitațiilor anormale și a temperaturilor ridicate în regiunile în care aceste boabe sunt produse, notează The Guardian.
2024 a fost declarat de specialiști cel mai cald an din istorie, iar 2025 pare că o să aducă temperaturi la fel de ridicate. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate până acum la cacao și cafea, dar afectat este și prețul uleiului de floarea soarelui, care este mai mare cu 56% din cauza secetei. Pe lista alimentelor mai scumpe se află și sucul de portocale- care e mai scump cu peste 30%, dar și carnea de vită, pentru care plătim cu 25% mai mult.
Pentru că agricultura este expusă în continuare la fenomene meteo extreme, în viitor pot să apară perturbări continue în ceea ce privește producția agricolă globală. Astfel, temperaturile extreme au o influență semnificativă asupra prețurilor alimentelor.
„Anul trecut a oferit numeroase exemple ale acestui fenomen. Valurile de căldură din Asia de Est au dus la creșteri semnificative ale prețului orezului în Japonia și al legumelor în China. Piețele de mărfuri au fost, de asemenea, puternic afectate. Seceta și temperaturile extreme din regiunile producătoare de cacao din Africa de Vest, precum și din zonele de cultivare a cafelei din Brazilia și Vietnam, au determinat majorări considerabile ale prețurilor. Atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse la zero, episoadele de căldură și secetă vor deveni tot mai frecvente și mai intense, provocând dificultăți și mai mari pentru agricultură și prețurile alimentelor”, a precizat Max Kotz, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.