Cum ne protejam casa si ce trebuie sa stim despre asigurarea obligatorie pentru locuinta

Cateva milioane de romani risca amenzi de pana la 500 de lei pentru ca nu si-au facut asigurarea obligatorie pentru locuinta! Amenda este, insa, cea mai mica problema. In caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren, nu vor primi nicio despagubire. Cum ne putem proteja casa si ce investitie implica asta, aflati din rubrica stirilor Kanal D "Cat te costa?"!

Webeditor: A.C. Author: Stirile Kanal D marți 02 mai 2017 , 19:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale. Iata inceputul discutiei de astazi. Da, aceste hartii au un cost. 10 sau 20 de euro. Si nu e pentru cine vrea. Polita este obligatorie! Haideti sa intram in detaliI.

Prima de asigurare este calculata in euro, amenda romaneasca in lei.

Iar diferenta este destul de mare. In primul rand trebuie sa stim ca asigurarea locuintelor este obligatorie inca din 2010.  Chiar si asa, pe piata este o diferenta uriasa intre numarul politelor si numarul total al locuintelor.

Cand vorbim despre acasa, orice problema este una importanta. Si parca mereu apare cate ceva...

Pentru  dezastrele naturale  exista un tip de asigurare, pentru cele provocate de om, altul!

Primul calcul important se refera la valoarea asigurarii. Din nou, trebuie sa vorbim despre bani. 20 de mii de euro este desapgubirea acordata unui proprietar dintr-un imbol de tip A, in tip ce proprietarul unei locuinte tip B primeste doar 10 mii de euro.

Asadar, indiferent de valoarea casei, polita obligatorie are un plafon maxim al despagubirilor.

Locuinta de tip A se refera la acea constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exterior din piatra sau caramida arsa.

Tipul B include acele constructii cu peretii exterior din caramida nearsa sau orice alt material care nu este supus tratamentului termic.

Iata cum arata o polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale. Trebuie sa analizam cateva detalii care sunt foarte importante.

Desigur, ne intereseaza cat platim. 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul de locuinta. O alta intrebare importanta: in ce situatii suntem despagubiti?

Si aici lucrurile sunt cat se poate de clare. E vorba de cutremur, inundatii sau alunecari de teren. Catastrofe naturale, cu alte cuvinte!

In prezent, 1, 6 milioane de locuinte au polita obligatorie. O crestere foarte mica fata de situatia din 2016. Par cifre mari? Ei bine, luati in calcul ca in Romania sunt peste 8,5 milioane de locuinte.

La nivel european, intr-un singur an, catastrofele naturale au generat pierderi de… 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde au fost asigurate.

 

CUM NE PORTEJAM DE ALTE RISCURI?

Daca vecinul te inunda, teoretic iti recuperezi banii de la el. Practic, daca refuza, trebuie sa-l dai in judecata.

In acest caz, vorbim de un test. Insa o inundatie provocata de altcineva nu este ceva iesit din comun.

Sa nu mai vorbim despre problemele cauzate uneori de muncitori cand au demolat!

Pentru alte riscuri decat dezastrele naturale, trebuie sa incheiem o polita facultativa!  In prezent, daca vreti sa optati pentru aceasta solutie, trebuie sa prezentati polita obligatorie. Nu se poate una fara cealalta! Insa varianta facultativa permite despagubiri mai mari fata de acel plafon de numai 20 de mii de euro. Desigur, si costurile anuale cresc.

Pentru un apartament construit intre 1978 si 2000, o asigurare de pana in 40 de mii de euro va scoate din buzunar cel mult 88 de euro pe an.
Pentru o casa construita dupa anii 2000, atunci suma platita anual poate fi de 323 de euro.

Furtul, incendiul si alte problem de acest fel sunt acoperite de politele facultative. Insa si tariful creste, in functie de riscurile acoperite.

Ca la orice achizitie, si atunci cand alegeti polita facultativa, este indicat sa verificati oferta tuturor fimelor de pe piata.

Pana la urmatoarea edtitie "Cat te costa?" nu uitati cel mai important sfat: aveti mare grija de banii dumneavoastra!


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si