Cum poți să contești decizia de recalculare a pensiei. "Există un termen în care acest lucru poate fi făcut"
Pensii recalculate 2024. Deciziile cu pensiile recalculate ajung la beneficiari începând de astăzi, vineri 16 august. Pensionarii trebuie să știe cum pot să conteste decizia primită dacă li se pare că îi nedreptățește.
Oficialii din casele de pensii se așteaptă la un val de contestații după primirea deciziilor cu pensiile recalculate. Pensionarii care vor beneficia de majorări infime sau de înghețări ale pensiei ar putea să conteste decizia autorităților.
pensionari vor avea pensiile la fel după recalculare, în timp ce 720.000 de pensionari vor primi decizii cu pensii mai mici pe hârtie, motiv pentru care pensiile lor riscă să rămână înghețate 1-2 ani la următoarele indexări.
Pe lângă aceste categorii de pensionari, ar putea să apară și alți nemulțumiți, mai ales din rândul celor 1.960.012 de seniori care vor avea pensii majorate între 1 și 500 lei.
Termen de 45 de zile pentru contestarea deciziei cu pensia recalculată
Pensionarii care se simt nedreptățiți în urma recalculării pensiilor, pot contesta decizia de recalculare, afirmă preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
Acesta le recomandă celor care se află în această situaţie să se adreseze iniţial caselor teritoriale, pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestaţie în instanţă.
„Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege.
Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a afirmat Daniel Baciu, potrivit News.ro.
Acesta a explicat că, începând de săptămâna viitoare, va fi suplimentat numărul salariaţilor la birourile de relaţii cu publicul de la casele teritoriale de pensii, tocmai pentru ca cei care au nelămuriri cu privire la modul în care le-au fost recalculate pensiile.
„Noi ne aşteptăm ca o mare parte dintre pensionari să vină să se intereseze cu privire la această decizie de recalculare, iar noi să fim cu toţii în măsură să oferim aceste relaţii tuturor. Deci trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audienţă la directorul instituţiei, fie prin birourile de relaţii cu publicul şi ca ultimă soluţie aş vedea eu această posibilitate de a merge în instanţă”, a explicat şeful Casei de Pensii.
Baciu a explicat că cele mai mari majorări de pensii se vor înregistrat n cazul celor care au muncit şi au cotizat o lungă perioadă de timp şi care s-au pensionat înainte de anul 2019.