Cum recunoști alergia la ambrozie. Zece simptome asociate cu aceasta
Cum recunoști alergia la ambrozie. Ambrozia este planta care produce mari cantități de polen, încă de la începutul lunii iulie. Acest lucru vine în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie.
Cum recunoști alergia la ambrozie. Ambrozia produce o cantitate mare de polen. Aceasta conține multiple fragmente alergizante. Doar o substanță de polen în aer de sub 30 graunciori de polen/m3 poate induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grâunciori de polen/m3.
Simptome asociate cu alergia la ambrozie
Cele mai frecvente simptome sunt nas înfundat, secreții nazale, strănut în salve, conjunctivită alergică, senzație de mâncărime, lăcrimare abundentă.
De asemenea, simptomele în perioada august-septembrie pot fi următoarele: dificultăți în respirație, tuse, senzație de ,,fluierat'' în piept.
E bine de știut că șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic. Din nefericire, se poate ajunge la deces, prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.
Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.
Ce trebuie să faci dacă ai alergie la ambrozie
Pentru persoanele diagnosticate cu alergie la ambrozie, este foarte important ca acestea să înceapă să ia medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de polenizare.
De asemenea, este foarte important să ceară sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamente. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, trebuie să se aplice următoarele sfaturi, pentru a gestiona benefic alergia!
În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineața. Este bine să se evite expunerea la polen în acest moment al zilei. Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat prin filtre, prin închiderea ferestrelor tot timpul și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber, în cursul sezonului polinic.
De asemenea, nu trebuie uitat faptul că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, al părului sau poate fi transportat de animalul de companie. Oamenii trebuie să se schimbe înainte de somn, să se spele pe mâini, după ce au îngrijit animalul de companie care a stat afară.