Cum s-a ajuns ca un tanar pensionar din armata, politie sau servicii sa aiba pensia mai mare decat salariul

Guvernul Tudose vrea sa modifice modul in care sunt calculate pensiilor fostilor angajati din armata, politie si servicii secrete printr-o ordonanta de urgenta care nu a stat deloc in dezbatere publica. Ordonanta ar urma sa elimine unele prevederi care au dus la dezechilibre majore in sistemul de pensii. Iata cum s-a ajuns la actuala situatia si care sunt cele mai controversate prevederi ale actualului sistem.

Author: A.L. luni 31 iulie 2017 , 13:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Prevederile controversate din actuala lege a pensiilor militare de stat:

- Nu sunt pensii bazate pe contributivitate, ca restul pensiilor (adica valoarea pensiei nu depinde de contributiile platite de salariat in timpul activitatii)

- Cuantumul pensiei poate ajunge la 102% din salariu, pentru ca pensia se calculeaza intr-un mod avantajos, bazat pe media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Cu alte cuvinte, pensionarul isi alege cele mai bine platite 6 luni din ultimii cinci ani (eventual luni in care a avut spor de conducere ori alte drepturi luate in calcul)

- Indexarea pensiilor e si ea avantajoasa: Cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Daca salariul mediu brut creste spectaculos, cum se intampla deseori in anii electorali sau anul viitor, odata cu legea salarizarii, pensiile vor creste si ele.

- Unele categorii de pensionari militari, precum magistratii militari, cumuleaza atat pensia din sistemul militar, cat si pe cea de magistrat, ceea ce duce la aparitia unor pensii uriase. Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a dat exemplul unor pensii de 30.000- 35.000 de lei pe luna.

Principala modificare anuntata oficial pana in acest moment de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu

"Daca salariile vor creste cu 25%, in 2019 vor fi iar cresteri, pensiiile vor fi actualizate(...)

Daca nu corectam sistemul, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta, economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a spus Olguta Vasilescu, completand "Nu scadem nicio pensie aflata in plata".

Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare, a mai spus Vasilescu.

Citeste continuarea pe Hotnews.ro 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si