Datorita numarului tot mai mare de cazuri de obezitate, diabet si boli asociate cu nutritia, medicii recomanda la unison cresterea consumului de fructe si legume in stare cat mai naturala. Totusi, pietele si supermarketurile abunda de fructe si legume modificate genetic.
Codurile de bare cu care sunt etichetate alimentele, sau codul PLU, ne spun cum a fost crescut produsul respectiv. Aşadar, citind etichele ne putem da seama dacă fructul pe care îl cumpărăm este modificat genetic, crescut în regim ecologic sau cu ajutorul fertilizanţilor chimici şi a fungicidelor şi erbicidelor.
Pentru fructele crescute în mod conventional, dar nu ecologic, codul de pe autocolant este format din 4 cifre.
Fructul crescut în sistem ecologic are un cod format din 5 cifre, prima cifră fiind tot timpul 9.
Fructele modificate genetic au un cod PLU format din 5 cifre, prima fiind tot timpul cifra 8.
Aşadar:
- un măr crescut ecologic va avea codul sub forma: 94023
- un măr modificat genetic: 84025
Sistemul numeric a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producţie individuală.