Cum se contestă o amendă pentru COVID-19? Un avocat te învață ce să faci dacă te consideri o victimă a abuzuruilor polițiștilor

Tot mai mulți români se plâng că sunt amendați pe nedrept, iar unii polițiști fac abuz de ordonanțele militare. Ce putem face dacă suntem puși într-o astfel de situație.

Radu Constantin, sâmbătă 11 aprilie 2020 , 11:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Polițiștii români au reușit ”performanța” de a da amenzi de 25 milioane euro într-o singură săptămână(?!!!) doar pe baza lipsei declarației sau a completării necorespunzătoare.

Printre acestea se regăsesc și câteva cazuri viralizate pe site-urile de soicializare ale unor romțni care reclam abuzuri ale poliției. Dacă vă aflați într-o astfel de ipostază, trebuie să știți că amenda dată în aceste zile poate fi contestată.

Avocatul Bogdan Dobrescu dă câteva exemple de situații în care persoana amendată ar putea avea dreptate să conteste procesul verbal:

Atunci când ești oprit de 4 ori în trafic, iar apoi amendat de ultimul echipaj pentru că ai depășit timpul trecut în declarație?  

Atunci când ești oprit de 4 ori în trafic, iar apoi amendat de ultimul echipaj pentru că ai depășit timpul trecut în declarație?

Ai 15 zile la dispoziție să contești decizia în instanță

În astfel de situații, persoanele amendate nu doar că au tot dreptul să conteste amenda dar au șanse destul de mari să câștige procesul iar aceasta să fie anulată.

”Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001. Această plângere se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se îndreaptă către Judecătoria din circumscripția unde s-a savarsit contraventia”, arată avocat Bogdan Dobrescu pe blogul său

Avocat: ”Nu semnați procesul verbal”

Avocat Dobrescu îi sfătuiește pe contravenienții care nu sunt de acord cu amenda să nu semneze procesul verbal. Refuzați semnarea Procesului-verbal de constatare al contravenției.

”Una dintre apărările frecvente ale poliției în dosarele contravenționale este aceea că „contravenientul și-a însușit procesul verbal prin semnătură ”. În cazul în care nu semnați, polițistul trebuie să aibă un martor care să ateste că nu doriți să semnați, sau, dacă nu poate găsi niciun martor, să motiveze de ce nu

o poate face. Dacă polițistul nu îndeplinește aceste obligații, procesul verbal poate fi anulat.(...)

Poliția, obligată să trimită procesul verbal prin poștă

Dacă refuzați semnarea procesului-verbal de constatare a contravenției, urmează să îl primiți prin poștă acasă. Însă, daca nu îl primiți în termen de două luni, prin plângerea contravențională puteți invoca prescripția și astfel nu veți mai fi obligat să plătiți amenda.

Citeste si: VIDEO| Încătușat după legea pumnului

Faceți obiecțiuni complete! De multe ori poliția vă întreabă dacă aveți obiecțiuni, iar dacă nu sunteți de acord cu procesul-verbal, scrie „Nu sunt de acord”. Aceste obiecțiuni nu ajută la nimic ulterior. Detaliați motivul pentru care considerăți că nu ar trebui să fiți amendați contravențional, deoarece, în acest mod apărările în fața instanței vor fi mai bine primite”, mai scrie Bogdan Dobrescu.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au decis! Incredibil pe cine vor sa trimita acasa! El este concurentul... Faimosii au decis! Incredibil pe cine vor sa trimita acasa! El este concurentul nominalizat spre eliminare!
spotmedia.ro
Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație... Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare. Fără stres. Și fără țigări
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă
infoactual.ro
Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR! Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR!
infoactual.ro
Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină... Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină negativă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si