Cum se cumpără "sclavi" români pentru șantierele din Londra! O anchetă BBC scoate la iveală detalii uimitoare

BBC Three și Construction News au scos la iveală, într-o anchetă jurnalistică fără precedent, cât de ușor pot fi cumpărați „sclavi” pentru șantierele din Londra.

Author: A.N.C vineri 20 decembrie 2019 , 16:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Jurnaliștii BBC s-au dat drept angajatori aflați în căutare de muncitori pentru șantierele din Londra și au descoperit cât de ușor pot fi găsiți oameni care să nu comenteze la condițiile grele de muncă, care acceptă bani puțini și care nu ridică probleme.

Cei mai mulți oameni de acest gen provin, din păcate, chiar din țara noastră.

„Avem nevoie de oameni de încredere, fără niciun fel de glumă”, a fost „oferta” jurnalistului sub acoperire pentru un român care i-a oferit forță de muncă.

Citeste si: Președintele USR, în favoarea legalizării drogurilor ușoare. Dan Barna: „Avem nevoie de o dezbatere pe această temă”

Citeste si: Guvernul Orban, criticat dur chiar de către un lider PNL: „Îmi este rușine”

Românul l-a asigurat pe angajatorul fals că nu are motive de îngrijorare și că îi va da muncitori care să lucreze 7 zile din 7, câte 15 ore pe zi, pentru doar 70 de lire sterline, adică 4,5 lire sterline pe oră.

Aceasta este o sumă mult sub salariul minim din Marea Britanie.

Construction News a redat o conversație purtată cu câțiva români:

- Avem nevoie de câțiva oameni. Avem deschise două șantiere și avem nevoie de cineva care să ne dea oameni. Trebuie să lucrați șapte zile din șapte, multe ore.

- Nicio problemă, boss.

Răspunsul a fost dat de un român care s-a prezentat ca fiind șeful unei echipe.

Jurnaliștii BBC au scos în evidență faptul că românii cu care negociau nu le ofereau mână de lucru conform cu reglementările legale, ci sclavi. În discuții nu s-a ținut cont de condițiile de lucru, spațiu de cazare, program sau bani.

Lucrătorii erau nevoiți să locuiască în rulote și să lucreze în condiții periculoase, având un program prelungit și pe puțini bani. Însă șeful echipei de muncitori români nu a stat deloc pe gânduri.

Într-un final s-a convenit la un salariu de 4,50 de lire pe oră.

Documentarul jurnaliștilor urmează să fie difuzat în curând la BBC Three.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si