Cum se drogau taranii romani fara macar sa isi dea seama. Painea si mierea pe care o consumau le provocau stari de nebunie colectiva

Potrivit adevarul.ro, romanii din secolul trecut s-au intoxicat fara sa vrea cu substante psihotrope si halucinogene, care proveneau din secara, neghina, matraguna, canepa si chiar si miere.

Editor: Viorela Precupas miercuri 13 iulie 2016 , 15:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Plinius cel Batran, un renumit erudit al Imperiului Roman, relata ca in spatiul pontic albinele culegeau nectarul florilor de rodendron, iar mierea produsa de ele continea substante psihotrope. Consumul acesteia provoca stari de nebunie colectiva sau chiar moartea.

Consumul painii cu secara era o alta sursa de intoxicatie.

In trecut, painea nu se prea facea cu grau, ci cu secara. Cornul secarei, o ciuperca fitoparazita, este un fungus psihotrop care paraziteaza grauntele spicului de secara. In medicina populara, cornul secarei era folosit in scopuri hemostatice si analgezice. Nu se consuma doar paine din secara, ci si rachiu de secara, numita secarica, care la randul sau era infectat cu ciuperca halucinogena.

Potrivit adevarul.ro, romanii mai consumau si paine facuta din grau amestecat cu neghina, care are efecte narcotice, ce produc ameteala si tulburari nervoase. S-a mai descoperit ca taranii mai consumau si matraguna, care producea cearta si nervozitate intre oameni.

In unele documente din prima jumatate a secolului XIX se interzicea consumul de paine din faina de grau amestecata cu secara sau neghina.
De altfel, la un moment dat a fost pusa si interdictia de a dormi langa un lan de canepa proaspat secerat, tot din cauza proprietatilor halucinogene.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si