Pe 9 martie 2021 creștinii prăznuiesc „Ziua Sfinților 40 de Mucenici”. Atunci gospodinele se pregătesc să gătească mucenici fierți sau la cuptor. În funcție de zonă, femeile prepară deserturi delicioase.

Citeste si: Mucenici. Mucenici muntenești. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici pentru 9 martie

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește, 9 martie 2021, pe cei 40 de Sfinți Mucenici.

În această zi se respectă mai multe tradiții, se fac preparate alese și se consumă 44 de pahare, conform obiceiului din moși-strămoși.

Anual, pe 9 martie, gospodinele prepară mucenici. Copți, sau fierți în apă, mucenicii sunt delicioși. Află cum să faci coca pentru mucenicii în formă de cifra opt.

Pentru o rețetă de succes a mucenicilor muntenești, ai nevoie de:

300 g făină, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade), sare, 2,5 l apă, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorţişoară, esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare.

Cum se face coca pentru mucenici
Rețetă de mucenici.[Sursa foto: google]

Mod de preparare

Pui făina într-un vas și adaugi un vârf de cuțit de sare. Apoi, adaugi apă în mijloc. Începem frământarea până devine aluatul elastic şi se răceşte complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adăugă o lingură.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Mutăm aluatul pe planul de lucru uşor înfăinat, îl împărțim în biluţe, iar din fiecare biluţă formăm şnururi lungi şi subţiri (puţin mai subţiri decât un şiret), care se “împletesc” în formă de 8.

Lăsăm mucenicii la uscat până a doua zi. Apoi punem pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare, iar când începe să fiarbă, adăugăm mucenicii.

Fierbem la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, îi mai lăsăm cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.

Rețetă pentru mucenicii moldovenești

Pentru aluat avem nevoie de: 500-600 g făină, un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie, 100 ml ulei.

Pentru siropul mucenicilor vom avea nevoie de: 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust.

Mod de preparare pentru mucenicii din Moldova

Într-un vas se amestecă apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.

Citeste si: Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești și muntenești!

Frământăm foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi acoperim cu un prosop curat şi lăsăm la crescut într- un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.

Rulăm fiecare bucată de aluat până ce obținem fâşii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formaţi, mucenicii se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C).

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Sărbătoare mare azi pentru toți ortodocșii. Ce nu ai voie să faci în această zi

Pentru sirop, dizolvăm zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor, mucenicii rumeniţi se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenţă. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.

Cum se face coca pentru mucenici
Mucenici la cuptor.[Sursa foto: google]

Sfat pentru gospodine!!!!

Cine nu ține post, poate face aluatul din următoarele produse: 580 g de faină (plus câteva linguri necesare la frământarea finală a aluatului şi la modelare), 150 ml smântână lichidă, 150 ml apă călduţă, un ou mare, 75 ml ulei, 150 g zahăr, un pliculeţ de drojdie uscată, o fiolă de esenţă de vanilie, o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie, o linguriţă rasă de sare. Se ung cu un amestec făcut dintr- un gălbenuş, 3-4 linguri de apă sau lapte şi un pliculeţ de zahăr vanilat.

Poftă bună să aveți!!!

Citeste si: Calendar Ortodox 23 februarie 2021. Un mare sfânt este pomenit azi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si