Cum se face testul rapid pentru a afla dacă ai gripă! Cât costă și cât de corecte sunt rezultatele! Ce spun specialiștii

Având în vedere numărul mare al bolnavilor cu gripă, mulți medici recomandată efectuarea unui test rapid care se găsește în farmacii.

C.L., marți 29 ianuarie 2019 , 21:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Există o metodă rapidă de a afla dacă ai gripă sau răceală: testele care depistează virusul gripal. Este o metodă simplă, despre care medicii susțin că nu e tocmai precisă. Chiar și în aceste condiții, aceste teste ajută mulți bolnavi să afle rapid dacă au o simplă răceală sau nu. Însă, în ultimele zile, din multe farmacii chiar și aceste teste au dispărut. Acolo unde se mai află pe stoc, ele costă între 40 și 60 de lei (nu sunt subvenționate sau compensate)

Chiar dacă farmaciștii sau medicii de familie recomandă efectuarea acestor teste, rezultatul acestora nu este întotdeauna relevant.

Citeste si: Adevărul despre declararea epidemiei de gripă! De ce nu a fost făcut încă anunțul oficial?

”Testele rapide, care se găsesc în farmacii nu sunt relevante pentru că pot avea rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Medicii noștri decid, în funcție de simptome și starea clinică a pacientului, dacă se impune prelevarea de probe care sunt analizate la București. Să nu confudnăm gripa cu virozele de sezon”, a declarat pentru observatorulph.ro, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, dr. Florin Pușcariu.

Citeste si: Bebeluş de 11 luni, din Timişoara, mort de gripă, după ce a fost internat cu insuficienţă respiratorie

Testul de depistare a gripei, similar celui pentru sarcină

În pachetul pe care-l cumpărați de la farmacie există un tampon care se pune într-o nară și se ține acolo timp de un minut. Apoi, acest tampon se introduce în tubul din pachet, care conține o soluție specială, și se freacă de pereții acestuia pentru a se amesteca bine secreția cu substanța respectivă. În pachet se mai află și un baton similar testului de sarcină, care are o fantă specială, unde se va picura din amestecul de pe tampon. Testul se va citi după 10 minute. Atenție însă, testul se va realiza la temperatura camerei, adică între 15 și 30 de grade Celsius.

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si