Cum se scrie corect: masterand sau masterant?

Mulți dintre studenți își pun deseori întrebarea întrebarea atunci când au de redactat un text sau atunci când susțin un discurs în fața unui profesor: „Cum se scrie corect: masterand sau masterant”?

Author: Alina Raducu miercuri 18 noiembrie 2020 , 18:16

 Cum se scrie corect: masterand sau masterant?
Cum se scrie corect: masterand sau masterant?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este unul dintre cele mai folosite cuvinte de către tineri în anii studenției, care urmează cursurile unui master și nu numai, însă unii dintre aceștia tind să îl pronunțe în forma sa greșită, forma corectă fiind „masterand”, folosind litera „d” la sfârșitul cuvântului, ci nu „t”.

Dacă nu vor fi corectate la timp, cuvintele care credem că sunt acceptate în societate, deși ele sunt incorecte ajung astfel să ne definească greșit cunoștințele gramaticale

Greșelile de limba romană nu se rezumă la dezacorduri, prescurtari sau înlocuirea abuziva a unor litere cu altele atunci cand ne exprimăm în scris pe retele sociale sau in mesaje text pe telefon.

Greșelile de limba română includ si cuvinte care nu există în realitate într-un dictionar roman si care au intrat pe nesimtite in vocabularul nostru.

În limbajul actual, există nenumărate forme greşite ale unor cuvinte foarte des folosite de unii vorbitori. Unii dintre aceștia utilizează astfel de cuvinte greșite, în vocabularul lor fără a mai depune efort în a verifica un dicționar explicativ român.

În limba română găsim o mulțime de substantive care au forme duble sau multiple de plural, unele care definesc realităţi diferite, altele care au acelaşi sens.

Citeste si: Continua seria greselilor din manuale. De data aceasta, vizat este cel de limba si literatura romana!

Așadar acestea sunt formele la singular/plural; feminin/masculin ale cuvântului „masterand”

masterand s. m., pl. masteránzi

Citeste si: Cutremur Turcia, azi 6 februarie 2023: Peste 500 de morți și sute de răniți: Seismul a avut 7,8 grade. Zece români, afectați. UPDATE- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

masterandă s., f., art. masterandei;, pl. masterande

MASTERÁND, -Ă, masteranzi, -de, s. m. și f. Persoană care urmează un master. – Master+ suf. -and (după doctorand).

 Cum se scrie corect: masterand sau masterant?
Cum se scrie corect: masterand sau masterant?

Iată un top 10 cuvinte pe care toată lumea le pronunță sau le-a pronunțat măcar o dată greșit

Vroiam – forma corectă a cuvântului este “voiam” sau “vream”. În limba română nu există verbul “a vroi”. Aşadar “vroiam” este o combinaţie a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream
Ţigare – forma corectă a cuvântului este “ţigară”.
Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.

Renumerat – forma corectă este “remunerat”.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: "Am intrat în belele mai mult decât oricine!" Cine este Navarone Garibaldi Garcia! Iată tot ce trebuie să știi despre unicul fiul rămas în viață al Priscillei Presley- radioimpuls.ro

Clasa întâia – forma corectă este “clasa întâi”.

 Cum se scrie corect: masterand sau masterant?
Cum se scrie corect: masterand sau masterant?


Ora doisprezece – forma corectă este “ora douăsprezece”. Acelaşi lucru este valabil şi pentru doisprezece grade, cu variantă corectă: douăsprezece grade.
Repercursiune – forma corectă a cuvântului este “repercusiune”, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greşită care include un R în plus.
Azile de bătrâni – forma corectă este “aziluri de bătrâni”.
Ouălelor – forma corectă este “ouălor”.
Chibrite – forma corectă este “chibrituri”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si