Cum se scrie un pomelnic?

Atunci când merg la biserică, mulţi credincioși aleg să aducă la altar un pomelnic, unde scriu atât numele lor, cât şi pe ale apropiaților și prietenilor, însă nu toți știu cum ar trebui să-l scrie. Așadar, vă vom prezenta cum se scrie un pomelnic corect!

Author: Alina Raducu vineri 15 octombrie 2021 , 15:50

Cum se scrie un pomelnic?

Cum se scrie un pomelnic?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată cum se scrie corect un pomelnic pentru sănătate!

Potrivit Bisericii Ortodoxe, ori de câte ori mergi la biserică, este bine să dai un pomelnic pentru vii.

Iar în el să treci pe cine vrei tu. 

Astfel, pe foaia pe care urmează să i-o dai preotului trebuie să treci dorinţa ta, dar nu scrisă oricum, ci cu grijă. Spre exemplu, nu scrii că vrei să i se întâmplă ceva rău duşmanului tău. Ci scrii că te rogi pentru sănătatea lui şi luminarea minţii. Dacă însă cineva din familie are probleme şi este în spital, e bine să ceri ajutor Lui Dumnezeu. Mai jos ai un model de pomelnic pentru sănătate.

Cum se face un pomelnic?

Când scrii un pomelnic pentru vii, trebuie sa trecu pe el, înainte de numele tău, numele preoţilor care te-au botezat şi te-au cununat.

Urmează numele preotului duhovnic şi cele ale părinţilor. Mai apoi scrii numele tău. iar în josul paginii scrie ce anume îţi doreşti, dar ai grijă să fie o dorinţă pertinentă. Nu tre buie să scrii, de exemplu, că vrei să te îmbogăţeşti, ci mai degraba roagă-te pentru spor şi ajutor. Corect ar fi să scrii că te rogi pentru sănătate şi iertarea păcatelor. De ce? Preoţii spun că Dumnezeu ştie mai bine de ce are nevoie fiecare dintre noi. Astfel, nu are rost să scriem rânduri întregi cu dorinţele noastre. În definitiv, una ne dorim şi alta ne este de folos.

Totodată, pomelnicul se dă la uşa altarului, într-o zi de sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie. Și întotdeauna pomelnicul trebuie să fie însoţit de o lumânare aprinsă. Aceasta din urmă semnifică pe Însuşi Iisus Hristos. De asemenea, pomelnicul să fie însoțit şi de o jertfă financiarăm, acei bani fiind destinaţi bisericii. Mai mult, dacă vrei ca pomelnicul să fie citit timp de 40 de zile, fie menţionezi acest lucru pe el, fie îi spui preotului, iar el îl va pune în categoria potrivită.

Cum se scrie un pomelnic?

Cum se scrie un pomelnic?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rugăciuni de bine într-o țară a deznădejdii

În tradiție se spune că e bine să plătești un pomelnic ori de câte ori mergi la biserică, mai ales dacă simți că ceva nu este în regulă cu tine sau cu apropiatii tai. Ai numai accidente în ultima perioadă, nu reușești să scapi de o afecțiune, visezi coșmaruri în fiecare noapte, găsești lucruri ciudate în fața ușii sau a porții. Totodată, în astfel de cazuri, e recomandat să cauți și o mănăstire unde se citesc niște slujbe speciale.

Reguli pentru un pomelnic scris corect

  • în pomelnic se trece numai numele de botez, iar dacă ai două prenume, pe amândouă trebuie să le scrii;
  • Primele persoane pe care le notezi trebuie să fie spovedite şi împărtăşite mai întâi. Iar copiii avortaţi nu se trec pentru că nu au fost botezaţi;
  • nu scrie în pomelnicul de morţi pe cineva care trăieşte;
  • nu trece persoanele decedate în pomelnicul de la Sfântul Maslu;
  • nu cere în pomelnic ca duşmanii tăi să fie pedepsiţi. Dimpotrivă, scrie că te rogi pentru sănătatea lor;
  • nu menţiona în pomelnic sinucigaşii, masonii, ateii sau cei care fac din diverse secte.

Citeste si: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Citeste-l pentru a te vindeca de suferinta


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si