Sf. Parascheva 2021: Rugăciunea care te scapă de greutăţi şi necazuri

Pe 14 octombrie, este sărbătorită Sf. Parascheva 2020.În tradiția populară, „Sfânta Vineri" este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.

Author: Andreea Stoica joi 14 octombrie 2021 , 08:07

Sf. Parascheva 2020
Sf. Parascheva 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De Sf. Parascheva 2021 se fac rugăciuni către aceasta și Sfintele Moaște pentru o viață mai curată și mai bună.

Sfânta Cuvioasă Parascheva 2021: Iată rugăciune a te scapă de greutăți și necazuri. Iată când trebuie rostită

Rugăciunea către Sf. Parascheva 2021 

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

Rugaciune către Sfanta Cuvioasa Parascheva
Rugaciune către Sfanta Cuvioasa Parascheva

Citeste si: Sfânta Parascheva 2020: Mitropolitul Teofan, anunţ important

Tradiţii şi obiceiuri de Sf. Parascheva 2021

Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.

Ziua Sfintei Parascheva este si zi de pomenire a celor trecuti in „Lumea Neintoarcerii”. Este momentul cand se dau de pomana paine din graul nou si must.

Potrivit tradiției, de Sf Parascheva taranii puteau afla cum va fi iarna, in functie de modul in care dormeau oile in ziua praznuirii ei: daca dormeau unite, era semn ca iarna va fi grea, iar daca dormeau rasletite, era chipul unei ierni blande.

De Sf. Parascheva 2021 este interzis să faci aceste lucruri!

În aceasta zi era interzisă munca la câmp, spalatul rufelor, cusutul, torsul și Îesutul. Potrivit credinţelor populare, fetele care cos și spală în această zi rămân nemăritate. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug.

De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

În ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închse la culoare și pepene roșu, căci ele amintesc de sacrificiul martiric.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva

Citeste si: VIDEO- Pelerinaj la Sf. Parascheva 2020. Credincioşii: COVID nu stă pe moaște

De Sfânta Parascheva se poate prezice vremea: dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

După Sf. Parascheva 2021 încep pregătirile pentru iarnă

După Sf. Parascheva 2020  încep pregătirile pentru iarnă şi se obişnuieşte să se cumpere cojoace şi pături.

Sf. Parascheva 2020
Sf. Parascheva 2020

Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.

De Sf. Parascheva 2021 se dă de pomană pentru adormiți.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si