Cum se verifică corect nivelul uleiului din motorul mașinii

Uleiul din motor trebuie verificat periodic de către șoferi pentru a depista la timp o eventuală problemă. Mai jos ți-am explicat cum se verifică corect nivelul uleiului.

Author: Andreea Bolocan miercuri 16 iunie 2021 , 21:39

Cum verifici corect nivelul de ulei al mașinii tale joja
Cum verifici corect nivelul de ulei al mașinii tale[Sursa foto: Captură YouTube]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Mașinile cu motor termic folosesc ulei pentru lubrifierea motorului, iar uleiul de motor îndeplinește un rol critic în buna funcționare a motorului, fiind în mare parte responsabil de fiabilitatea componentelor acestora.

Prin urmare, este extrem de important ca nivelul uleiului, dar și calitatea acestuia, să fie cele specificate de producător.

În cazul în care uleiul se degradează sau nivelul acestuia scade sub cel minim specificat, pot apărea probleme serioase, care în timp pot duce la defecțiuni majore. Din fericire, verificarea nivelului uleiului, dar și completarea acestuia, sunt operațiuni extrem de simple.

Citeste si: Probleme aparute la autoutilitara Ford Transit

Cum verifici corect nivelul uleiului din motorul mașinii

Adevărul dureros este că citirea corectă a nivelului de ulei poate „scăpa” și celor mai experimentați.

Este important ca mașina să fie parcată pe o suprafață orizontală, cât mai plană, iar motorul trebuie să fie rece în momentul verificării nivelului. În felul acesta ne asigurăm că nivelul este uniform la nivelul întregului motor, iar căldura nu va duce la dilatarea uleiului, ceea ce va duce la o citire eronată.

Verificarea corectă a uleiului[Sursa foto: Captură YouTube]

Astfel, citirea nivelului pe jojă se face simplu, prin scoaterea acesteia și ștergerea cu o cârpă uscată. Apoi, joja este reintrodusă și scoasă, acum putându-se verifica nivelul uleiului. Acesta trebuie să se găsească între cele două marcaje ale jojei, preferabil mai aproape de marcajul superior. Culoarea uleiului este de asemenea importantă. Acesta trebuie să fie auriu, transparent. Dacă este închis la culoare, sau chiar negru, este un semn că trebuie schimbat cât mai curând.

Citeste si: Cum îți dai seama că s-a stricat cutia de viteze manuală

Mașinile noi nu mai au jojă

Din ce în ce mai multe modele de mașini sunt produse fără jojă. În locul acesteia, nivelul de ulei este citit de senzori și transmiși computerului de bord. Nivelul de ulei poate fi astfel citit direct pe ecranul computerului de bord al mașinii. Această metodă este una simplă și rapidă, dar șoferul nu mai are astfel posibilitatea de a aprecia vizual starea uleiului. Prin urmare, este cu atât mai important ca intervalele de revizie specificate de producător sau comunicate de computerul de bord să fie respectate. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si