Curtea Constitutionala a decis. Primarii condamnati cu suspendare isi vor pierde mandatele

Curtea Constitutionala (CCR) a dezbatut astazi sesizarea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul ca alesii locali isi pot continua mandatele chiar daca sunt condamnati la inchisoare cu suspendare.

miercuri 06 iulie 2016 , 08:44

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Update 12.50 Curtea Constitutionala a decis in unanimitate ca alesii locali care sunt condamnati la inchisoare cu suspendare isi pierd mandatul.

Tot astazi, CCR va discuta si sesizarea depusa de parlamentari PSD la legea prin care parlamentarii care si-au angajat rude la cabinete inainte de 2013 nu vor mai putea fi sanctionati, informeaza News.ro.

Sesizarea discutata miercuri cu privire la Statutul alesilor locali a fost depusa pe 22 iunie de catre presedintele Klaus Iohannis. Presedintele a cerut Parlamentului si reexaminarea acestei legi, insa Legislativul i-a respins solicitarea si a adoptat proiectul in forma initiala trimisa la promulgare.

Legea modifica dispozitiile referitoare la incetarea de drept a calitatii de consilier local si de consilier judetean, respectiv a calitatii de primar si de presedinte al consiliului judetean, astfel incât aceste calitati inceteaza in caz de condamnare, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate cu executare, cu exceptia cazurilor de condamnare pentru dare sau luare de mita.

”Pierderea mandatului de catre alesul local ce este condamnat prin «hotarâre judecatoreasca definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare» presupune ca instanta judecatoreasca a stabilit in mod definitiv vinovatia condamnatului si a aplicat o pedeapsa privativa de libertate. Odata aplicata pedeapsa, ea urmeaza a fi executata in conditiile prevazute de Codul penal si individualizate in fiecare caz in parte de instanta de judecata. Prin urmare toate pedepsele privative de libertate aplicate de instante sunt «cu executare», chiar daca executarea poate fi realizata, in concret, in penitenciar sau prin una din modalitatile prevazute in Capitolul V privind individualizarea executarii pedepsei din Codul penal", explica seful statului, aratând astfel ca o lege care aplica diferentiat sentintele judecatoresti ar fi neconstitutionala, informeaza News.ro.

”In opinia noastra, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penala si cu privire la care instanta a considerat ca prezinta un pericol social sa continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natura sa asigure exercitarea functiilor si demnitatilor publice in coordonatele statului de drept”, arata Klaus Iohannis.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si