Curtea Constituțională discută azi sesizarea lui Klaus Iohannis cu privire la bugetul de stat pe 2019

Astăzi, 6 martie, este discutată în plrenul Curții sesizarea depusă de Klaus Iohannis la CCR cu privire la bugetul de stat pe 2019.

M. P., miercuri 06 martie 2019 , 10:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Curtea Constituțională analizează sesizarea președintelui, iar decizia va stabili și ce se va întâmpla cu majorarea alocațiilor. Alocațiile copiilor pe 2019 se vor mări, așa cum prevede ordonanța de urgență a Guvernului, ce a fost publicată de curâbd în Monitorul Oficial. Data la care se vor face plățile nu a fost stabilită încă, deoarece bugetul de stat pe 2019 a fost contestat de președinte la CCR.

Iohannis a reclamat faptul că Legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât şi prin conţinutul său normativ.

Citeste si: Imagini halucinante surprinse la Galați! Un medic a fost atacat de un tânăr pe holurile spitalului. De la ce a pornit agresiunea

De asemenea, Curtea va analiza şi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, formulată de preşedinte, informează News.ro.

În ceea ce priveşte bugetul, preşedintele afirmă în sesizare că au fost încălcate rolului şi atribuţiile Consiliului fiscal. De asemenea, în opinia preşedintelui, au fost încălcate principiile şi reglementările privind responsabilitatea fiscal-bugetară, dar şi normele de tehnică legilsataivă.

Citeste si: Drama unei femei. Nu o angajează nimeni pentru că este supraponderală

“Prin nejustificarea diferenţelor semnificative faţă de previziunile Comisiei Europene, Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost adoptată cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţia României, prin nesocotirea normelor amintite din Legea finanţelor publice şi a art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie, prin încălcarea unei obligaţii a statului român ce decurge din directiva europeană amintită”, spune Iohannis.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si