Cutremur de 4,6 Richter. Institutul National de Fizica a Pamantului spune ca seismul s-a produs la aceeasi adancime ca miscarile tectonice din martie 1977

Cutremur de 4,6 pe Richter resimtit in jumatate din tara, inclusiv in Bucuresti. Institutul national de fizica a pamantului spune ca seismul s-a produs la aceeasi adancime ca miscarile tectonice din 4 martie 1977 si 1940.

I. I., miercuri 14 martie 2018 , 19:13

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

MIRCEA RADULIAN, DIRECTOR STIINTIFIC AL INFP: El a aparut ca o reactia la faptul ca zona s-a incarcat  putin mai mult in ultimul timp.

Reporter: Ati simtit cutremurul? Unde erati?
Cetatean: La serviciu.
Reporter: S-a simtit puternic? Cum ati reactionat?
Cetatean: M-am speriat, va dati seama.
Reporter: Va asteptati la replici?
Cetatean: Da.

La ora 12 si 24 de minute s-a produs seismul care s-a simtit in jumatate de tara. Chiar daca a avut o magnitudine de 4, 6 pe scara Richter, cutremurul a fost inregistrat in adancime si asta a facut ca undele  sa se propage pe o raza mult mai mare.

MIRCEA RADULIAN, DIRECTOR STIINTIFIC AL INFP: In capitala s-a simtit cam de intensitate 2, asa inseamna ca s-a simtit foarte scurt.

Seismologii spun ca energia descarcata odata cu acest cutremur nu este una semnificativa.

MIRCEA RADULIAN, DIRECTOR STIINTIFIC AL INFP: Si cutremurele mari, peste 7 se produc  cam tot in aceste 2 domenii de adancime. Ori, la 90 de kilometric cum a fost cel din `77, ori la 140 cum a fost cel din 1940. Exista o oarecare repetabilitate a cutremurelor mari. Vrancea le are relative dese fata de Shabla, din nordul Bulgariei.

Specialistii spun ca, si in cazul unui curtremur de magnitudine mare, exista timp de reactie. Trebuie doar sa stim, insa, cum sa interpreatam miscarile pamantului.

MIRCEA RADULIAN, DIRECTOR STIINTIFIC AL INFP: Cele pe vertical vin primele si sunt mai putin puternice.  Daca ne gandim la Bucuresti ele preced  cam cu vreo 20 de secunde venirea celui de-al doile tip de unde, pe orizontala.

Intre cele doua unde, exista o pauza, care ne poate da senzatia ca seismul s-a oprit. Prima unda, cu miscari pe verticala, dureaza cateva secunde.

La acest timp se adauga si pauza dintre miscarile placilor. Astfel, spun specialistii, timpul de reactie ar fi intre 10 si 20 secunde - in care am putea sa ne salvam viata.
 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si