Cutremur de magnitudinea 7,5 în largul Insulelor Kurile, atinse de un val de tsunami de 50 centimetri înălţime

Locuitorii nordului arhipelagului rus Kurile erau vizaţi miercuri de o alertă de tsunami, după un cutremur de magnitudinea 7,5 care a avut loc în mare, însă serviciile ruse de urgenţă au semnalat doar valuri de mică înălţime, care nu au provocat nici victime şi nici pagube, relatează Reuters.

M.A., miercuri 25 martie 2020 , 11:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Un tsunami a ajuns la Severo-Kurilsk, pe Insula Sahalin, la ora locală 15.15 (7.15, ora României)”, au anunţat serviciile de urgenţă ruse, precizând că acest valul a avut înălţimea de aproximativ 50 de centimetri.

Hotărârea de a ridica sau nu alerta este luată de experţi, după începerea refluxului, au precizat ei, îndemnând locuitorii să rămână până atunci în zone înalte.

În urma acestui cutremur, în largul arhipelagului situat între Oceanul Pacific şi Marea Ohoţk, Agenţia Meteorologică a Japoniei a avertizat cu privire la uşoare modificări ale mareei, însă nu a emis vreo alertă.

Autorităţile americane au ridicat o alertă de tsunami în Hawaii, declanşată de Agenţia americană de Observaţie Oceanică şi Atmosferică (NOAA).

Citeste si: Protocolul de tratament pentru coronavirus, aprobat și publicat în Monitorul Oficial

Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific a precizat că Coasta de Vest a Statelor Unite, Alaska şi provincia Columbia Britanică din Canada nu este ameninţată de vreun tsunami.

Citeste si: Cutremur de 7,5 grade în Rusia

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 218 kilometri sud-sud-est de oraşul Severo, la o adâncime de 56,7 kilometri potrivit Institutului american de geofizică USGS, care a evaluat iniţial intensitatea seismului la 7,8.

Citeste si: Coronavirus Romania: ce spune Ministerul Sanatatii despre folosirea clorochinei ca tratament pentru coronavirus

Kurilele sunt situate în estul Insulei japoneze Hokkaido şi fac obiectul unui contencios între Moscova şi Tokyo după al Doilea Război Mondial.

Kurilele de Sud, pe care japonezii de numesc Teritoriile de Nord, se află sub controlu Rusiei din 1945.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si