UPDATE: Încă un cutremur de 7,7 s-a produs în Turcia, luni la prânz. Bilanțul a crescut la peste 3600 de morți în Turcia și Siria și mii de persoane au fost rănite. Au fost declarate șapte zile de doliu național. 

 

UPDATE 12.00: În Siria, cel puţin 386 de persoane au murit- dintre care 239 în regiunile Alep, Hama, Latakia şi Tartus, potrivit televiziunii siriene de stat. 

În Turcia, cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte peste 2,323 au fost rănite, a anunţat vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

MAE: Ambasada României la Ankara, contactată pe telefonul de urgenţă de către un grup de studenţi români

Ministerul de Externe anunţă luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de studenţi Erasmus, cetăţeni români, care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur. 

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de studenţi Erasmus, cetăţeni români, care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator, a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere.

Ca urmare a dialogului reprezentanţilor ambasadei cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale, s-a confirmat faptul că cetăţenii români sunt în siguranţă”, anunţă ministerul.

Cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi luni.

UPDATE: Bilanţul victimelor seismului din Turcia creşte la peste 500 de morţi, cel puţin 284 în Turcia şi 237 în Siria.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

UPDATE: Cel puţin 76 de persoane au decedat în Turcia şi cel puţin 237 în Siria. Replici au avut loc în Liban şi Cipru. Guvernul turc a cerut ajutor internaţional. 

UPDATE: Decesele au avut loc în Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman şi Malatya, iar sute de persoane au fost rănite Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis. 

turcia

Cutremur Turcia

Cutremurul a fost urmat de 42 de replici puternice. În anul 1939 estul Turciei a fost lovit de un cutremur de magnitudinea 7,8, seism ce a luat viața a 30.000 de persoane.

Seism ul s-a produs în această dimineață la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep.

Cutremurul a fost urmat de zeci de replici, una având magnitudinea de 6,6

Seismul a făcut ravagii în provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est), acolo unde cel puțin 15 persoane au decedat, în timp ce în provincia Urfa au fost înregistrate 10 decese.

Citește și: Cutremur puternic la granița dintre Iran și Turcia. Cel puțin doi oameni au murit

Specialiștii sunt de părere că replicile puternice vor fi resimțite și în zilele următoare, iar serviciul european de monitorizare au luat în calcul și posibilitatea unui risc de tsunami.

Cutremurul a făcut ravagii și în Siria

Seismul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

turcia

Cutremur Turcia

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Cutremur de 7,7 grade în Indonezia. Alertă de tsunami

"Au căzut tablouri de pe pereţii din casă", a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. "M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă", a povestit sirianul.

Bilanțul morților a ajuns la 38, iar alte 450 de persoane au fost rănite

 “În acest moment, avem 15 cetăţeni decedaţi şi 30 de cetăţeni răniţii”, a spus Guvernatorul provinciei Şanliurfa, Salih Ayhan.

cutremur

Cutremur Turcia

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Cutremur în România, în această dimineață

În Malatya au decedat 23 de persoane, alte 420 de persoane au fost rănite, iar 140 de clădiri s-au prăbușit.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si